Pad berzanskih indeksa

Piše: Objavljeno: 18/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi pali zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija, ali podršku tržištu pružila je nada da Fed u septembru neće povećati kamate tako agresivno kao dosad.

Dow Jones je pao 0,5 odsto na 33.980 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,72 odsto na 4.274 boda, a Nasdaq indeks 1,25 odsto na 12.938 bodova, piše seebiz.eu.

Nakon što su dan prije solidni kvartalni poslovni rezultati trgovačkih lanaca Walmarta i Home Depota ohrabrili ulagače, u srijedu su ih razočarali rezultati Targeta.

Cijena dionice tog trgovačkog lanca pala je više od 2,5 odsto, dok je indeks cjelokupnog trgovačkog sektora skliznuo 1,2 odsto.

Nakon oštrog pada u prvoj polovini godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 odsto od sredine juna, što se, između ostalog, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila je rezultate za drugo tromjesečje, pri čemu je njihova dobit porasla oko 9,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prije mjesec i po se očekivao rast zarada od 5,6 odsto.

I dok su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, ohrabrio ih je zapisnik s nedavne sjednice američke centralne banke. Iz tog su zapisnika ulagači zaključili da bi Fed u septembru mogao podići kamatne stope 0,5 procentnih poena, a ne 0,75 procentnih bodova, kako se dosad očekivalo.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, Fed je od marta podigao kamatne stope za 2,25 procentnih bodova. To će usporiti rast ekonomije, ali ulagači se nadaju da će ga Fed “mekano prizemljiti”, a ne gurnuti u duboku recesiju.

I na evropskim berzama su cijene dionica u srijedu pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 odsto na 7.515 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,04 odsto na 13.626 bodova, a pariski CAC 0,97 odsto na 6.528 bodova.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content