Pad berzanskih indeksa

Piše: Objavljeno: 23/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi pali treći dan zaredom jer se ulagači prilagođavaju procjenama da bi period s povišenom inflacijom i kamatnim stopama moglo potrajati duže nego što se očekivalo, dok bi rast privrede znatno usporio.

Dow Jones oslabio je 0,35 odsto, na 30.076 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,84 odsto, na 3.757 poena, a Nasdaq indeks 1,37 odsto, na 11.066 bodova, prenosi SEEbiz.

Ulagači su i dalje pod utiskom poruka čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da će nastaviti podizati kamatne stope, iako su ih na tri posljednje sjednice povećali po 0,75 postotnih bodova, u raspon od tri do 3,25 odsto, što je najviši nivo kamata od 2008. godine.

Čelnici Feda odlučni su da, kako su poručili u srijedu nakon dvodnevne sjednice, suzbiju inflaciju s najviših nivoa u više od 40 godina.

Međutim, Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih dva odsto potrajaće godinama, usporiti rast ekonomije i povećati nezaposlenost, pokazuju projekcije Feda.

Tako je Fed smanjio procjenu rasta u ovoj godini na samo 0,2 posto, dok je dosad procjenjivao da će ekonomija porasti 1,7 odsto. Naredne godine bi bruto domaći proizvod mogao porasti 1,2 odsto.

Međutim, ulagači se plaše da će dosad najagresivnije povećanje kamata Feda u istoriji gurnuti ekonomiju u dublju recesiju.

Tehnički je američka ekonomija već uronila u recesiju, s obzirom na to da je u posljednja dva tromjesečja pala na kvartalnom nivou, međutim zasad je ta recesija plitka.

Predsjednik Feda Jerome Powell u srijedu kazao da niko ne zna hoće li ovaj proces voditi u recesiju i, ako bude tako, koliko će ozbiljna recesija biti.
Što se, pak, inflacije tiče, čelnici Feda procjenjuju da bi ciljani nivo inflacije od dva odsto mogla biti postignuta tek 2025. godine.

„Ako se povišena inflacija zadrži i ako Powell nastavi paljbu iz svih oružja, kako je najavio, mislim da ćemo uroniti u recesiju. A to će znatno smanjiti zarade kompanija”, kazao je direktor u firmi Boston Partners, Mike Mullaney.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,08 odsto, na 7.159 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,84 odsto, na 12.531 bod, a pariski CAC 1,87 odsto, na 5.918 bodova.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content