Pad berzanskih indeksa

Piše: Objavljeno: 31/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Pexels

Na Wall Streetu su berzanski indeksi pali i u utorak, treći dan zaredom, jer se tržište još nije smirilo nakon oštre retorike predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella o inflaciji i kamatnim stopama.

Dow Jones skliznuo je 0,96 odsto, na 31.790 bodova, dok je S&P 500 pao 1,1 odsto, na 3.986 poena, a Nasdaq indeks 1,12 odsto, na 11.883 boda, piše SEEbiz.

S&P 500 izgubio je više od pet odsto od petka, kada je Powell poručio da je potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

A to, kazao je, znači sporiji rast ekonomije, slabije tržište rada i ‘nešto boli’ za građane i kompanije. Istaknuo je i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati duže nego što se očekivalo.

Međutim, posljednji podaci pokazuju da zaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i dalje raste, a nakon pogoršanja u junu i julu, u avgustu se poboljšalo i povjerenje potrošača.

A to bi moglo podržati jačanje inflacionih pritisaka i argumente Feda o agresivnom zaoštravanju monetarne politike.

„Oni moraju oslabiti tržište rada, a kako će to učiniti – moraće povećati kamate i učiniti da stvari postanu skuplje kako bi se potrošači povukli, potražnja oslabila, a dio radnika otpustio”, kazao je parter u firmi Kace Capital Advisors, Ken Polcari.

Fed je od marta podignuo kamate 2,25 postotnih bodova, a dodatno će ih povećati i na sjednici u septembru.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji više od 70 odsto izgleda da će Fed u septembru kamate povećati 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, takođe, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 odsto.

A dalje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast ekonomije, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom na to da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnom nivou.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u energetskom sektoru jer su cijene nafte pale više od pet odsto zbog strahovanja trgovaca da će usporavanje rasta ekonomija oslabiti potražnju za ‘crnim zlatom’.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,88 odsto, na 7.361 bod, a pariski CAC 0,19 odsto, na 6.210 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,53 odsto, na 12.961 bod.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content