Pacijente i dalje šalju da longacef i urbazon kupuju privatno

Piše: Objavljeno: 26/10/2021
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Deset dana od kako je Pobjeda objavila da u kovid centru na Starom aerodromu kao ni u podgoričkim domovima zdravlja nema injekcija odnosno antibiotika urbazona, a pojedinim danima ni longacefa, situacija se nije promijenila. Pacijenti se i dalje upućuju da te ljekove, koji se sada uglavnom koriste za oboljele od korona virusa, kupuju u privatnim apotekama.

Redakciji Pobjede požalilo se više građana koji su nam rekli da su i za dijete morali da kupe urbazon

Sa druge strane, u Montefarmu i dalje tvrde da tih ljekova u skladištima ima dovoljno te da se svakodnevno obavljaju dopune u domovima zdravlja. Prema nezvaničnim saznanjima, Montefarm je samo u prošloj sedmici domovima zdravlja dopremio preko 3.000 doza longacefa.

Nezvaničan izvor Pobjedi je kazao da nije jasno što rade sa tim lijekom u domovima zdravlja i zbog čega se dešavaju nestašice.

Ranije je našem listu rečeno da je najvjerovatnije došlo do propusta u domovima zdravlja koji nijesu poslali trebovanje kako treba, te da Montefarm niko nije obavijestio da tih ljekova nema.

Iz Doma zdravlja Podgorica Pobjedi nijesu juče odgovorili kako će riješiti problem deficita tih ljekova i zašto se pacijenti šalju kod privatnika kada ih ima u skladištu Montefarma.

Pobjeda je ranije objavila i da ukoliko pacijent kupi lijek koji nije u deficitu on može biti refundiran od strane Fonda za zdravstveno osiguranje.

Za samo prvih 15 dana ovog mjeseca u zdravstvenim ustanovama i kovid centrima isporučeno 37.390 ampula longacefa, a od početka godine 734.890 ampula

– Od prvog do 15. oktobra isporučeno je 17. 905 Solu-Medrola tj. Lemoda Urbazona, a od početka godine 528.347 ampula – kazali su ranije iz Montefarma.

Oni su naglasili i da se u njihovim apotekama ne mogu naći ampulirani ljekovi, a ni kupiti.

Prije nekoliko godina donešena je odluka da se longacef ne izdaje na recept, kao i da se više ne može naći u domovima zdravlja. Isključiva upotreba ovog antibiotika bila je samo u bolnicama kada to preporuči ljekar specijalista.

Longacef se koristi za jake upale pluća, respiratorne i urinarne infekcije, meningitis.

U Zeti ukinut pedijatar u drugoj smjeni

Mještanin Golubovaca požalio se našoj redakciji da je Dom zdravlja u toj opštini ukinuo pedijatra u drugoj smjeni, pa kako kaže roditelji moraju da djecu voze u centar u Dom zdravlja Stara varoš u slučaju temperature ili nekog drugog simptoma.

On je za naš list ispričao da na vratima dječje ambulante od avgusta prošle godine stoji natpis da ne radi pedijatar zbog godišnjih odmora.

Niko nas nije obavijestio da pedijatar neće raditi u drugoj smjeni. Nedopustivo je da stoji obavještenje od avgusta prošle godine – ispričao je on.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content