Ovo su najrizičnije dionice i raskrsnice u Crnoj Gori

Piše: Objavljeno: 04/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija,MKI/arhiva

Crnogorski drumovi nastavljaju da odnose živote. U svega nekoliko dana krajem 2023. godine na našim putevima poginulo je čak sedam osoba. Za čitavu godinu 77, što je crni rekord za posljednjih sedam godina. Docent Mašinskog fakulteta dr Boško Matović autor je prve mape opasnih dionica i raskrsnica na crnogorskim putevima.

No pored čestih apela da vozimo oprezno i savjesno, jedanko je važno znati i na kojim dionicama treba podići nivo opreza na maksimum, a takvih nije malo u Crnoj Gori i odavno ih nazivamo crnim tačkama.

Ne bez razloga, jer ako se godinama u kontinuitetu na istim mjestima dešavaju saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodima i teškim povredama, onda je red ukazati koje su to i pozabaviti se i pitanjem zašto su pojedine dionice na našim putevima rizičnije od drugih.

Docent Mašinskog fakulteta dr Boško Matović, dipl. inž. saobraćaja, nakon višemjesečnog istraživanja, napravio je prvu crnogorsku mapu opasnih dionica na crnogorskim putevima, kao i mapu najrizičnijih raskrsnica na kojima se iz godine u godinu bilježi najveći broj nezgoda.

Sa namjerom da se domaćoj javnosti i svim učesnicima skrene pažnja i ukaže na opasne dionice, na Mašinskom fakultetu kreirana je WebGIS aplikacija na kojoj su mapirane sve rizične dionice sa saobraćajnim nezgodama u periodu 2020-2022. godine.

“Na mapi su prikazane opasne dionice (linije zelene boje = najmanji rizik; linije crvene boje = najveći rizik) i opasne raskrsnice (krugovi narandžaste boje; najmanji krug= najmanji rizik; najveći krug = najveći rizik). Pored toga, mapa daje prikaz lokacija saobraćajnih nezgoda, kao i podatke o nivou opasnosti za svaku dionicu i raskrsnicu na magistralnim i regionalnim putevima u Crnoj Gori”, kaže Matović.

Mapa je nastala je kao proizvod saradnje Mašinskog fakulteta i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za saobraćaj.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content