Otvorena izložba “Nasljeđe Crne Gore kroz dodir”

Piše: Objavljeno: 05/12/2023
featured image

Foto: Mediabiro

Izložba “Nasljeđe Crne Gore kroz dodir” otvorena je sinoć u prostorijama Evropske kuće u Podgorici i trajaće do 10. decembra.

Postavka je, kako javlja Mediabiro, objedinila dva projekta – “Ljepote Crne Gore na dlanu”, Biblioteke Crne Gore i “Dodir nasljeđa – Heritage Touch”, Muzejskog društva, koje je finansijski podržala Evropska unija. 

Izložba “Ljepote Crne Gore na dlanu” donosi istorijske i kulturne znamenitosti Crne Gore u 3D formatu, prateći ih audio vodičem, kao i natpisima na Brajevom pismu. Muzejsko društvo Crne Gore je pripremilo izložbu “Dodir nasljeđa – Heritage Touch” koju čine taktilne slike predmeta u 2D formatu, prateći tekstovi na Brajevom pismu, te fotografije predmeta iz pet muzeja Crne Gore.

Direktor Biblioteke za slijepe mr Božidar Denda na otvaranju izložbe je podsjetio na dvije ranije postavke koje su realizovali u dva segmenta, a za kojue su nagrađeni u Strazburu za najljepšu priču o evropskoj kulturnoj baštini.

“Ponosni smo na tu izložbu, jer je ona prva te vrste u našoj zemlji. Željeli smo da, kroz eksponate u 3D formi svima omogućimo da se upoznaju, ili da se podsjete i dopune svoja znanja o posebno značajnim spomenicima kulture, turističkim znamenitostima i naravno, vjerskim spomenicima”, kazao je on.

Kada su posrijedi novine, Denda je istakao projekat koji je, kako je kazao, nedavno završen a riječ je o prvom izdanju najpoznatijeg i najznačajnijeg spjeva Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Prema njegovim riječima, povodom 210 godina od rođenja Njegoša, Biblioteka za slijepe izdala je Gorski vijenac u audio formi i kao takav pridružen je eksponatima na ovoj izložbi.

“Svaki kulturni događaj i sve ono čime nas umjetnost daruje jesta jedna nit koja spaja ljude, umanjuje nesporazume i uliva optimizam i vjeru u čovjeka”, poručio je Denda.

Zahvaliviši Evropskoj kući na nesebičnoj podršci, predsjednik muzejskog društva Crne Gore Dragan Radović, istakao je važnost svih pojekata koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom. 

Govoreći o izložbi, Radović je kazao da ona predstavlja sublimaciju svega onoga što se, kako je poručio, inače realizuje u redovnim aktivnostima muzeja.

“Sadržaji za osobe sa invaliditetom se već uključuju kao djelovi stalnih muzejskih postavki. Napomenuo bih da je i ovaj naš projekat prepoznala i Balkanska mreža muzeja i pomogla u njegovoj realizaciji”, rekao je on.

Kako su poručili organizatori, ovom izložbom obilježen je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, čime je naglašenavažnost inkluzivnosti i podrške svim članovimadruštva.

Organizatori izložbe su Evropska kuća, Biblioteka za slijepe Crne Gore i Muzejsko društvo Crne Gore.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content