Otvorena izložba “Najljepše vode Crne Gore”

Piše: Objavljeno: 31/01/2024
featured image

Foto: PR consultancy hub

U Evropskoj kući u Podgorici sinoć je otvorena izložba fotografija „Najljepše vode Crne Gore- Čista voda, čista umjetnost“. Riječ je o radovima nastalim u okviru nagradnog foto konkursa Uprave za vode Crne Gore sprovedenog u decembru prošle godine.

Od ukupno 956 pristiglih radova, stručni žiri odabrao je 40, a za prvorangirana tri rada obezbijeđene su novčane nagrade. Prvo mjesto osvojio je Stevan Žugić, drugo Demir Pepić, a treće Marko Ilić.

Izložbu je otvorila direktorica Uprave za vode Vesna Bajović koja je poručila da ona nije samo prilika da se divimo prirodnoj ljepoti voda Crne Gore, već i podsjetnik na njihovu vitalnu važnost i potrebu za očuvanjem.

“Vode Crne Gore su naše nasljeđe, izvor života i inspiracija. Ove fotografije, koje ste vi, talentovani umjetnici, uspjeli zabilježiti, odražavaju ne samo ljepotu prirode već i našu odgovornost prema njoj. Uprava za vode je posvećena zaštiti voda i promociji održivog upravljanja njima. Naš cilj je da očuvamo trenutno stanje naših voda, ali i da radimo na poboljšanju njihovog kvaliteta za buduće generacije”, kazala je Bajović.

Zamjenik šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Rikardo Seri koji je istakao da su vode veliki potencijal države, ali i njena velika odovornost.

„Potrebno je uraditi još dosta toga da se podigne naša ekološka svijest i odgovornost, na način da vlada, preduzeća, civilni sektor i građani udruže snage kako bi se očuvala priroda i vode Crne Gore. Evropska unija ima veoma stroga pravila i standarde kada je u pitanju kvalitet voda i tretman otpadnih voda. Stoga je ovo jedna od najvažnijih i najintenzivnijih oblasti reforme za Crnu Goru“, rekao je Seri.

Predsjednik žirija koji je odabrao najbolje fotografije, vanredni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti, diplomirani filmski i televizijski snimatelj Relja Eraković kazao je da je odluka bila teška jer je pristigao veliki broj kvalitetnih radova.

“Žiri je bio vođen prioritetno estetskim i likovnim standardima, a uvažavan je, naravno, i odgovor na zadatu temu. Posebno smo cijenili kompleksnost i dubinu značenja teme, koja je uvijek aktuelna i inspirativna, naročito u kontekstu Crne Gore, države poznate po ljepoti vodnog bogatstva”, kazao je Eraković.

Osim Erakovića, članovi žirija su bili i producent i fotograf Balša Rakočević i Tamara Kuč, predstavnica Uprave za vode.

Foto konkurs Uprave za vode realizovan je u saradnji sa Evropskom kućom, uz podršku projekta EU4ME – „Podrška Vladi Crne Gore u komuniciranju pristupa EU i EU podrške Crnoj Gori”. U okviru izložbe posvećene konkursu, uz izabranih 40, prikazano je još 10 fotografija koje su bile poseban izbor Evropske kuće. Izložba će trajati do 10. februara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content