Otvoren VIII Internacionalni sajam knjiga u Podgorici

Piše: Objavljeno: 19/10/2022
featured image

Foto: podgorica.me

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković je svečano otvorio u ponedeljak veče VIII Internacionalni Sajam knjiga u Bemax areni, na kojem će se predstaviti preko 50 izdavača iz Crne Gore i regiona.

“Činim to s velikim zadovoljstvom, kao ljubitelj knjige i neko ko razumije značaj ovakvih manifestacija, ukupno gledano,pogotovo u ovom dijelu svijeta i u ovom trenutku koji živimo. Veoma sam zadovoljan što prepoznajem kontinuirani razvoj u programskom, produkcionom i organizacionom smislu. Čini mi se da se naš Sajam svake godine sve bolje pozicionira, na regionalnoj kulturnoj mapi i da polako postaje nezaobilazna adresa za sve važne izdavače i ljubitelje knjige na ovom dijelu Zapadnog Balkana”, istakao je Vuković na otvaranju i dodao da ono što se ne mijenja i ono što je posebno važno jeste vrednosna osnova ili temelj na kojem je sazdan ovaj Sajam.

“Kulturna politika uopšte ali i ukupna politika Glavnog grada šalje poruke tolerancije, afirmacije, pravih, neprolaznih vrijednosti, kao što su multikulturalizam, antifašizam i evropejstvo, sve one vrijednosti koje možda, u vremenu u kojem živimo djeluje da su u blagoj defanzivi. U Crnoj Gori, regionu i na širem planu važno je da manifestacije poput ove, nastave da se kreću pravim putem i ostanu u bastioni slobodog duha, slobodne razmjene mišljenja, u tom smislu jedan istinski Festival intelekta i svega onoga što nam je potrebno u svakom vremenu, a pogotovo u vremenu poput ovog”, poručio je gradonačelnik i čestitao sekretarki Medigović kao i ljudima iz organizacionog tima, svima onima koji su podržali Sajam i poželio posjetiocima da uživaju u sajmu.

“Želim sugrađanima da dopune svoje biblioteke novim izdanjima. Vjerujem da ćemo svi biti zadovoljni kroz koji dan kad podvučemo crtu, time što smo uradili ove godine, a siguran sam da naš Internacionalni sajam knjiga narednih godina može samo da raste”, zaključio je Vuković.

Nakon svečanog otvaranja, upriličen je koncert Crnogorskog orkestra mladih.

U toku petodnevnog trajanja – pored brojnih izdavača iz Crne Gore i regiona, Glavni grad će ugostiti i reprezentativne predstavnike izdavačkih kuća iz Evrope. Kvalitetan izbor pratećih programa jedno je od prepoznatljivih obilježja Sajma. To su susreti s piscima, tribine, okrugli stolovi, radionice…

U okviru tih formi biće predstavljena savremena crnogorska autorska i izdavačka scena, kao i pisci i produkcije inostranih izdavačkih kuća. 

Jedan od značajnijih programa u okviru Internacionalnog sajma knjiga, predstavlja i otvaranje Podgoričke knjižare/čitaonice u centru grada, koji organizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.  

Podsjećamo, Sajam će trajati do subote, 22.oktobra, radno vrijeme sajma je od 11 do 22h, a ulaz je besplatan.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content