Otvaranje Kine podiglo cijene nafte

Piše: Objavljeno: 10/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

 Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 80 dolara nakon odluke Kine o otvaranju granica, koja je poboljšala šanse za potražnju, zasjenivši strahovanja od globalne recesije.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je viša 1,96 dolara nego na kraju prošle sedmice i iznosila je 80,52 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,1 dolara višoj cijeni od 75,87 dolara, prenosi SEEbiz.

Rast je dio šireg podsticaja za apetit prema rizičnoj imovini koji podstiče otvaranje najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte i nade u manje agresivna povećanja američkih kamatnih stopa, uz rast na finansijskim tržištima i slabljenje dolara.

Trgovce je na početku druge sedmice u novoj godini ohrabila odluka Kine o otvaranju granica koje su zbog krone bile zatvorene gotovo tri godine.

Peking očekuje oko dvije milijarde putovanja tijekom sezone Lunarne nove godine, gotovo dvostruko više nego prošle godine i 70 odsto više nego u 2019.

Kina je u međuvremenu objavila i drugu seriju kvota za uvoz sirove nafte u ovoj godini, veću 20 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Vijesti iz Kine potisnule su u drugi plan strahovanja od globalne recesije.

Globalna potražnja za naftom i rast potražnje neće posustati, pod uslovom da izbjegnemo recesiju, smatra Tamas Varga iz PVM-a, dodajući da je glavni razlog rasta tržišta u ponedjeljak bila Kina.

“Postupno otvaranje kineske ekonomije pružiće dodatnu i nemjerljivu podršku cijenama”, smatra Varga.

Otvaranje Kine uključuje i rizik novog talasa korone, a zabrinutost za ekonpmiju nije sasvim pala, što se ogledalo i u nižim cijenama nafte u na fizičkom tržištu nego u ugovorima s rokovima isporuke u idućim mjesecima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u petak poskupio 28 centi, na 76,17 dolara.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content