Otvara se prostor za pregovore o radu nedjeljom u trgovini

Piše: Objavljeno: 26/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Usaglašavanjem Opšteg kolektivnog ugovora i njegovim potpisivanjem koje je planirano za danas, socijalni dijalog položio je veliki ispit na tripartitnom nivou, kazala je zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović.

Pored brojnih benefita, izdvojila je taj da će se sva uvećanja od dana primjene novog OKU obračunavati na iznos minimalne zarade. Filip Lazović iz Unije poslodavaca kazao je da se stavkom uvećanja zarada po osnovu rada nedjeljnom otvara prostor za pregovore oko regulisanja rada za sektor trgovine.

Danas će biti potpisan Opšti kolektivni ugovor (OKU).

Zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović podsjetila je da su Opštim kolektivnim ugovorom regulisani osnovi za uvećanje zarade po osnovu minulog rada, noćnog rada, prekovremenih sati, rad u danima državnih praznika.

“Sada imamo još ova tri nova instituta, a to je uvećanje zarade po osnovu rada nedjeljnom, po osnovu pripravnosti, dvokratnog rada”, kazala je Mihajlović u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, piše rtcg.me.

Dodala je da se novim ugovorom definišu dani plaćenog odsustva i razlozi za plaćeno odsustvo, otpremnina po osnovu odlaska u penziju.

“Ono što je ključno za Crnu Goru jeste da je socijalni dijalog položio veliki ispit na tripartitnom nivou i da ćemo poslije dugog čekanja danas dobiti ovaj akt”, kazala je Mihajlović.

Mihajlović je kazala da će se sva uvećanja od dana primjene novog OKU obračunavati na iznos minimalne zarade.

“To je važno za onih preko 60 hiljada radnika koji žive od minimalne zarade budući da su se do sada sva ta uvećanja ulazila u onih 450 eura i sada će se obračunavati na taj iznos”, objasnila je ona.

Govoreći o nezadovoljstvu pripravnika zbog umanjenja njihovih zarada, rekla je da u USSCG nijesu zadovoljni svakom stavkom, ali da se pregovara da se zaštite i pripravnici.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica istakao je da se januarska plata ne bi mogla izračunati da nije dogovoren i odobren OKU. Ono što je najveća novina je taj plaćeni rad nedjeljom.

“Mi smo potpisnici sporazuma o dostojanstvenom radu, a dostojanstven rad nijesu samo zaradem već i uslovi za rad”, kazao je on.

Za rad nedjeljom kazao je da poslodavac određuje da li je taj rad neophodan, te da je očekivano da ako mu to donosi profit, da dio pripadne i radniku.

Filip Lazović iz Unije poslodavaca smatra da je poslodavcima bio važan dio koji se tiče obračuna zarada.

“I koji je otvorio nizu poslodavaca rješenje da na neki fleksibilniji načinurede iznose zarada svojim zaposlenim budući da to do sada nijesu mogli da urade jer su bili vezani onim što je sadržaj OKU”, rekao je on.

Kazao je da je uspjeh što je postignut dogovor.

“Iako možda niko nije do kraja zadovoljan, niko nije ni nezadovoljan do kraja”, rekao je on.

Istakao je da će ovo da bude korak ka postizanju cilja koji imaju za privredu.

“Nadamo se da će ovo biti korak naprijed u regulisanju rada nedjeljom za sektor trgovine i da konačno uvažimo činjenicu da je Crna Gora turistička destinacija i da mora da u svojoj regulativi prepozna tu činjenicu što u ovom trenutku nije tako”, rekao je Lazović. On je najavio novu rundu pregovora o radu trgovinskih lanaca nedjeljom.

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranjaDarko Stojanović kaže da je pokazana bitna doza ozbiljnosti u dogovoru suprostavljenih strana. Napomenuo je da je ovo jedan korak naprijed gdje pokazijemo ozbiljnost evropskim partnerima jer se ispunjavaju zadaci iz poglavlja 19.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content