Osnovana Mreža novinarki Crne Gore

Piše: Objavljeno: 03/06/2022
featured image

Grupa novinarki i urednica iz više crnogorskih medija osnovala je Mrežu novinarki Crne Gore.

U saopštenju Koordinacionog tima Mreže navodi se će se zajednički zalagati za rodnu ravnopravnost, bolji položaj žena u Crnoj Gori i zaštitu ženskih prava kao dijela korpusa ljudskih prava.

Mreža novinarki će, kako su saopštile, raditi na osnaživanju i pružanju pomoći i podrške novinarkama koje su često žrtve govora mržnje, mizoginije, seksizma, prijetnji i nasilja, boriće se protiv rodno zasnovanog nasilja i unapređivati medijsko izvještavanje o tome, zalagaće se za veću bezbjednost i bolji položaj novinarki na radu i u vezi sa radom, za više žena na rukovodećim mjestima, za rodno senzitivne medijske sadržaje i podsticati primjenu rodnih politika u medijskim organizacijama.

Kako poručuju iz Mreže novinarki, radiće i na edukaciji, podizanju kapaciteta za rodno senzibilisano izvještavanje o svim temama, kao i na promociji politika tolerancije, dijaloga, inkluzivnosti i ravnopravno uključivanje žena u sve sfere društva, piše rtcg.me.

“Podrška, solidarnost, saradnja i umrežavanje sa svima koji se zalažu za rodnu ravnopravnost ne samo u Crnoj Gori već i šire, glavna su opredjeljenja članica Mreže novinarki”, ističe se u saopštenju.

Budući da mediji, kako navode, utiču na formiranje javnog mnjenja i da imaju aktivnu ulogu u stvaranju društva jednakosti, Mreža novinarki će, kako kažu, doprinijeti rodnoj senzibilisanosti svih kolega i koleginica, ali i cjelokupne javnosti o ljudskim pravima žena i izgradnji boljeg i pravednijeg društva.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content