Osnažiti žene i ranjive grupe

Piše: Objavljeno: 26/04/2022
featured image

“Crna Gora će osnažiti žene i ranjive društvene grupe da korišćenjem tehnologija stvore neophodne društvene promjene, a edukacija je prvi korak ka uspostavljanju društva jednakih”, ocijenjeno na sastanku ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić i Karine Popović, predstavnice organizacije “Girls who Code”, koji je bio posvećen uspostavljanju saradnje na polju smanjenja rodnog jaza u korišćenju tehnologija.

“Girls Who Code” osnažuje mlade žene i marginalizovane društvene grupe da stvaraju potrebne društvene promjene korišćenjem tehnologija, smanjujući oštre nejednakosti u tehnološkoj industriji koje usporavaju ostvarenje kolektivnog dobra.

Srzentić je poručila da žele osnažiti djevojke, žene, ranjive društvene grupe da učestvuju u promijeni statusa quo i grade karijere kao alat za postizanje opšteg dobra, piše rtcg.me.

“Girls who Code” je uspješna priča i pokazatelj potencijala dobrih, jednostavnih ideja koje ostvaruju neophodan uticaj i mijenjaju život građana nabolje. Crna Gora se može pridružiti misiji ove organizacije, a kao prvi korak bismo obezbijedili besplatne obuke za djevojke i žene u okviru Digitalne akademije, kojima će kasnije biti ponuđeno i učešće u interšip programima na regionalom i globalnom nivou. Cilj nam je da Crna Gora ima svoje liderke tehnološke industrije i da bude inspirator i vodič za zemlje regiona da krenu u sprovođenje ove inicijative”, kazala je Srzentić.

Popović je na sastanku navela da je edukacija prvi korak ka uspostavljanju društva jednakih, “i da smo dužni obezbijediti znanja neophodna da pratimo dinamiku tehnološkog razvoja, njihove upotrebe i inkluzivnog, reformskog potencijala za ostvarenje različitih potreba i interesa”.

“Ideje se lakše i brže ostvaruju uz tehnološka dostignuća. Važno je da su usmjerene na jačanje mira, ekonomske snage i razmjene intelektualnih snaga. Tako možemo pomoći svima kojima je potrebno, a vjerujemo da situacija u Ukrajini pokazuje upotrebu i zloupotrebu tehnoloških moći, a na nama je da se borimo za ispravna, održiva rješenja, od kojih svi građani imaju dobrobit i kvalitetniji život”, smatra Karina.

Kao veoma mlada emigrantkinja iz Ukrajine, Karina je pokrenula niz uspješnih incijativa nakon učešća u “Girls who Code” programima, od kojih se izdvajaju 3D štampanje 80.000 PPE maski tokom pandemije i vođenje start-up biznisa Powza, koji je usmjeren na nuđenje start-up strategija rasta, omogućavajući njihovo korišćenje spajanjem brojnih poslovnih pretplata po cijeni jedne.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content