Opština Bar: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Piše: Objavljeno: 02/12/2023
featured image

Foto: Opština Bar

Projekcijom kratkog dokumentarnog filma “Šejla” crnogorskog autora Velibora Čovića sinoć je, u organizaciji Opštine Bar i NVU “Arlekin”, simbolično obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Riječ je o ostvarenju koje teži ka tome da snažno senzibiliše javnost i ukaže na problem femicida u crnogorskom društvu. Film donosi priču o devetnaestogodišnjoj Šejli Bakiji, tragično stradaloj djevojci, koja je trpjela nasilje od svog partnera i uzaludno tražila reakciju nadležnih institucija.

Prisutne je, u ime Opštine Bar, pozdravio sekretar Sekretarijata za kulturu Srđan Lekić koji je istakao da, nažalost, među nama žive brojni oni koji su postali žrtve.

“Oni nažalost nemaju oslonac, razumijevanje, poštovanje bližnjih i podršku i žrtve su nesređenog sistema, ali i svakog onog ko na nasilje odluči da ćuti i ne odgovori čojski i junački”, kazao je Lekić.

Nakon projekcije, održana je prateća panel diskusija na kojoj su govorile Jana Šekularac, ispred Opštinskog tima za prevenciju nasilja nad djecom i mladima, Vesna Drašković, odbornica i inicijatorka formiranja ženskog odborničkog kluba u Skupštini opštine Bar, Milanka Okuka, pedagoškinja u Srednjoj stručnoj školi u Baru i Alma Hot, inspektorka za maloljetničku delikvenciju i nasilje Centra bezbjednosti Bar.

Uz osvrt na činjenicu da je nasilje nad ženama problem narušavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, te prepreka za puno ostvarenje društvenog potencijala, sagovornice su istakle značaj uspostavljanja zdravih porodičnih odnosa, rane edukacije i prevencije kako nasilja nad ženama tako i svih drugih oblika nasilja, te apostrofirale potrebu povećanja svijesti kod javnosti, a najprije kod žena, o mehanizmima i načinima zaštite i važnosti prijavljivanja nasilnika.

Obilježavanje Međunarodnog dana nasilja nad ženama predstavlja svojevrstan nastavak aktivnosti Opštine Bar na rješavanju problema nasilja uopšte.

Naime, lokalna uprava je u proteklom periodu inicirala formiranje multidisciplinarnog Lokalnog tima za prevenciju nasilja nad djecom i mladima, koji je identifikovao ključne probleme i izazove u ovoj oblasti, a koji kao takvi, ukoliko se ne preveniraju, svakako mogu predstavljati izvor nasilničkog ponašanja u starijoj dobi usmjerenog i ka ženama. Kroz realizaciju usvojenog Plana aktivnosti, Lokalni tim će posebno biti posvećen unaprijeđenju informisanosti o problematici nasilja i unaprijeđenju rada organa i institucija.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content