Opasni hemijski otpad: 110 ili 200 tona, razlika nije mala

Piše: Objavljeno: 07/12/2023
featured image

Podaci Uprave za inspkcijske poslove da na pet lokacija blizu fabrika koje datiraju iz vremena SFRJ, ima ukupno 110 tona zastarjelih hemikalija koje predstavljaju rizik od zagađenja i da ih je potrebno zbrinuti na adekvatan način, ne slažu se skoro upola sa podacima koje je ranije iznijela Agencija za zaštitu životne sredine. Po podacima te agencije, u Crnoj Gori ima još oko 200 tona opasnih hemijskih materija.

Poslednji podatak, o stotinu deset tona, mogao se naći u izvještaju o radu Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera od januara do oktobra ove godine. U dokumentu su, kako smo ranije prenijeli, dati predlozi prioriteta za narednu godinu, a koji se odnose na ovaj resor.

Tako je navedeno, na primjer, da je loše stanje u fabrikama koje su prošle kroz brojne vlasničke transformacije i poslovne krize, te da su u njima pohranjene zastarjele hemikalije kojima je istekao rok trajanja ili se iz drugih razloga više ne mogu koristiti, i konstatovano da je ovakva situacija tokom dugog niza godina, između ostalog, uzrokovala je i neadekvatno staranje o hemikalijama u krugu fabrike što predstavlja rizik od zagađenja. 

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content