Omogućiti Fondu za zaštitu depozita članstvo u Savjetu za finansijsku stabilnost

Piše: Objavljeno: 20/10/2023
featured image

Foto: gov.me

Ministar finansija Aleksandar Damjanovići državni sekretar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević, razovarali su danas sa direktorom Fonda za zaštitu depozitaVojinom Vlahovićem,predsjednikom upravnog odbora tog FondaVeskom Lekićem, kao i članovimaBranislavom Božović, Dejanom Vujačićem i Vlastimirom Golubovićem.

“Na sastanku su prezentovani rezultati rada i finansijsko stanje Fonda, a razgovarano je i o mogućnostima pokretanja zakonodavne inicijative kojom bi bilo omogućeno punopravno članstvo predsatvnika Fonda u Savjetu za finansijsku stabilnost, kao i u radu stečajnih odbora, što je, kako je saopšteno u skladu i sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Konstatovano je da postoji zainteresovanost za ulaganje sredstava Fonda u finansijske potrebe države.

Damjanović je sagovornike informisao o predstojećoj službenoj posjeti Hrvatskoj, gdje će, kako je saopštio, sa kolegom, ministrom finansija te zemlje,Markom Primorcem, između ostalog razgovarati i o njihovom iskustvu emitovanja obveznica za građane, što razmatra da učini i Crna Gora u narednom periodu.

On je kazao da su i neke druge države regiona, poput Makedonije imale pozitivna isksutva kada je riječ o emitovanju obveznica za građane.

“Takođe je ocijenio da, budući da je domaći bankarski sektor likvidan, Crna Gora treba da razmotri preduzimanje konkretnijih koraka, čime bi se, stavljanjem jednog dijela tih sredstava za potrebe države, kroz eventualnu emisiju državnih zapisa, istovremeno omogućilo aktivnije učešće države na tržištu kapitala i dao doprinos oživljavanju samog tržišta aktivnijom ulogom građana”, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content