Održane promocije zbirke pjesama „Našli smo jedno drugo“ u više gradova BiH

Piše: Objavljeno: 08/02/2024
featured image

Foto: Privarna arhiva

Promocija četvrte zbirke pjesama „Našli smo jedno drugo“, autorke Edite I. Dautović, promovisana je prethodnih dana u više gradova BiH.

Promocije ne samo da su svojim sadržajem odredile na neki način regionalnu kulturnu scenu, već su i utabale staze za međunarodnu saradnju, stvarajući most kroz umjetnički izraz između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

,,Ovo je za mene velika čast jer po prvi put nastupam u Bosni i Hercegovini kao pjesnikinja, što je za mene jedan novi osjećaj  kada je u pitanju kulturna scena, moje stvaralaštvo i pjesništvo. Predivno, emotivno, iskreno. Divni organizatori u Kaknju, Visokom i Travniku, publika je pomno pratla, publika koju sam pogledima shvatila, publika koja me je inspirisala, podržala i prihvatila u mom radu, autentičnom isazu i multimedijalnom nastupu”, kazala je Dautović.

Kako je kazala, izdavač zbirke  „Spirit Art Montenegro“ iz Podgorice  našao je prostora za regionalno predstavljanje ne samo u Srbiji i Kosovu, već i u Bosni i Hercegovini, i na taj način dodatno poveže regionalnu kulturnu scenu koja polako poprima ozbiljnije razmjere .

 U okviru „mini turneje“ autorka je posjetila Kakanj, Visoko i Travnik.

,,Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku da ugostimo književnicu Editu I. Dautović i promovišemo njeno 4. književno djelo, zbirku poezije “Našli smo jedno drugo”, te na taj način podržimo mini književnu turneju po Bosni i Hercegovini.

Promocija knjige je bila propraćena bogatim i visokokvalitetnim multimedijalnim sadržajima.

Publika je sa oduševljenjem pratila promociju i puni lijepih utisaka su otišli kući. Drago mi je što smo pokrenule ovu “regionalnu kulturnu scenu” i ovo je samo početak saradnje. Divno je raditi sa talentovanom, multimedijalnom autoricom Editom I. Dautović, i oduševljena sam što sam saznala značenje slova I. u njenom književom potpisu, svakog do sad objavljenog djela,’’, kazala je književnica Ilda Grabovac Arnautović.

Foto: Privatna arhiva

Bila je ovo pjesničko, multimedijalno, kulturno putovanje satkano kroz ljubavnu  liriku  u kojem su se stihovi preplitali s umjetničkim ambijentima u kojima su održane promocije.

Posebnu draž i utisak na publiku su ostavili i prikazani spotovi za pojedine pjesme  koji su ugledali svjetlost dana prošle godine, i to je nešto što ove pjesničke  nastupe čini posebnim.

Promocije u sva tri grada su bile interaktivne, gdje je autorka govorila o svojim pjesničkim počecima, nakon, sada već 20 godina pjesništva, inspiraciji, stvaranju koje ne jenjava…

Kako je kazala autorka, sve njene knjige su protkane nostalgijom za rodnim Prijepoljem.

,,Sa obzirom da potičem iz multikulturalne sredine, moj rodni grad, Prijepolje, odakle nosim lijepe uspomene iz djetinjstva i one se vječito prožimaju kroz moju poeziju. Veliko mi je zadovoljstvo da se predstavim bosanskoj publici, koja će možda shvatiti moju težnju jer u nekim mojim pjesamama ima prisutnih turcizama i lokalizama koji se koriste u bosanskom jeziku tako da vjerujem da će se to publici dopasti.

Ove promocije i meni jako prijaju jer na ovaj  način mi naviru sjećanja i uspomene,  gdje je uvijek prisutan žal i nostalgija za mladalačkim periodom života“, kazala je Dautović.

Kada je riječ o regionalnom povezivanju Dautović je kazala: ,,Smatram da regionalno predstavljanje pjesnika je vrlo značajno jer se na taj način međusobno povezujemo, sazrijevamo i učimo jedni od drugih u svoj toj raznolikosti.“

Na pitanje kako uspijeva da se bavi i preduzetništvom i pisanjem, autorka je rekla: „Ne posustajem i dalje pišem, i kad mi se ukaže prilika objavim. Uglavnom obje oblasti idu ruku pod ruku u mom slučaju.“

Ona je najavila da je u pripremi knjiga pripovjedaka pod nazivom ,,Snovi“.

Foto: Privatna arhiva

Regionalna kulturna saradnja

Autorka je krajem decembra prošle godine u Podgorici ugostila pjesnikinje Almu Imamović i Ildu Grabovica Arnautović iz BiH, kojima je upriličila zajedničku promociju u organizaciji Spirit Art-a Montenegro, uz podršku Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović”.

Foto: Privatna arhiva

Nakon ove uspješne promocije, izdavač zbirke “Našli smo jedno drugo”, Spirit Art Montenegro iz Podgorice, sa pjesnikinjama je došao na  zajedničku ideju da Dautović promoviše svoju najnoviju zbirku poezije, kao i da se predstavi publici u više gradova BiH-a svoj bogati književni opus.

Sve promocije su bile veoma uspješne i posjećene, propraćene  međusobnim interakcijama sa publikom.

Prvo veče u Kaknju promovisana zbirka ljubavne poezije “Našli smo jedno drugo”, autorice Edite I Dautović u JU KSC Muzej – Kakanj. Promocija je bila upriličena kroz razgovor sa koleginicom književnicom Ildom Grabovica Arnautović i autorkom, propraćena sa multimedijalnim   sadržajima pjesnikinje Edite I. Dautović.

Foto: Privatna arhiva

Zbirka “Našli smo jedno drugo” je objavljena u izdanju Arte iz Beograda i Spirit Art Montenegro iz Podgorice.

Promovisana je kroz crnogorske gradove: Podgorica, Nikšić, Danilovgrad, Bar, Mojkovac, Bijelo Polje. U Srbiji je promovisana u Editinom  rodnom gradu Prijepolju i Beogradu. Na Kosovu u Prizrenu, sada i mala mini turneja kroz Bosnu i Hercegovinu i to večeras u Kaknju.

Foto: Privatna arhiva

-Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo sinoć imali priliku u mome rodnom gradu ugostiti književnicu Editu I. Dautović i promovisati njeno 4. književno djelo, zbirku poezije “Našli smo jedno drugo”, te na taj način započeti mini književnu turneju po Bosni i Hercegovini. Promocija knjige je bila popraćena bogatim i visokokvalitetnim multimedijalnim sadržajima. Publika je sa oduševljenjem pratila promociju i puni lijepih utisaka su otišli kući. To isto večeras očekujem u Visokom. Drago mi je što smo pokrenule ovu “regionalnu kulturnu scenu” i ovo je samo početak saradnje. A divno je raditi sa talentovanom, multimedijalnom autoricom Editom I. Dautović, i oduševljena sam što sam saznala značenje slova I. u njenom književom potpisu, svakog do sad objavljenog djela, istakla je književnica Arnautović.

Autorka nije krila zadovoljstvo gostujući drugu noć u Kulturni centar Altidag u  Visokom. Gdje je promovisana njena četvrta zbirka ljubavne poezija, gdje je ljubav kao vječita inspiracija za nju. Ona je dodala da “Zbirkom poezije ‘Našli smo jedno drugo’ Našla sam se sa Limom, sa prijateljima, sa svojom ljubavlju, porodicom, tako da to opisuje na jedan širi, obuhvatniji način naziv zbirke ”Našli smo jedno drugo.” Zbirka nosi ime po istoimenoj pjesmi koja je nastala 2010. godine i koja je iste godine dobila nagradu za zavičajne pjesnike na manifestaciji ”Pjesnici sa Lima o Limu”, pojašnjava autorka.

Foto: Privatna arhiva

Kod autorke poezija i ekonomija nekada znaju biti u simbiozi.

“Ja sam uspješno spojila pjesništvo sa preduzetnišvom, i te dvije oblasti idu zajedno kad sam ja u pitanju. Poezija me inspiriše i predstavlja jednu vrstu pročićšćenja i katarze od stresa, svakodnevnice, posebno kada se suočavam sa različitim izazovima kada je u pitanju žensko preduzetništvo”, kazala je Dautović.

Nije izostala interakcija sa publikom.

,,Poezija ”Našli smo jedno drugo” je potpuno druga dimenzija poezije, jer publika reaguje sa sjetom, osmijehom, nekada se prepoznajemo pogledima, dosta njih se pronalazi u mojim pjesmama. Pjesme su tako pisane da može svako da se pronađe u različitim situacijama, kada je neko ostavljen ili je pronašao novu ljubav  ili kada je prisutna sjeta, nostalgija, melanholija…”, dodaje autorka.

Foto: Privatna arhiva

,,Publika je oduševljena poezijom književnice Dautović i bogatim multimedijalnim sadržajima kojima su bile propraćene promocije”, kazala je  moderatorka i pjesnikinja Arnautović.

Ona je dodala da “Zbirkom poezije ‘Našli smo jedno drugo’ prisutni su bili u prilici da čuju pjesnički jezik pun metafore upućen voljenom biću, roditeljima, svijetu… emocijama ljubavi.”

Tokom treće promocije koja je održana u rodnom gradu nobelovca Iva Andrića u Travniku, gradu vezira, potpisana je i Povelja o bratimljenju sa organizacijom Spirit Art Montenegro, iz Crne Gore i Udruženja za promociju kulture, tradicije i umjetnosti Vezirov dućan, Travnik.  Na ovaj način nastavlja se saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a njihova zajednička misija je povezivanje tradicije, umjetnosti i kulture na jedinstven način.

I u Travniku sa prisutnima Dautović je podijelila svoju preduzetničku, književnu i ličnu priču na nenametljiv, topao i nadasve poseban način. Posebno nadahnuto je govorila o precima za koje je vezana emotivno i stvaralački te na taj način uputila je  poruke sa snažnim pečatom predaka, porijekla i snage.

,,Njena poezija ima sve lirske elemente koje krase lirski tekst kao što su ritmika, dinamika, metafora, puna snažnih emocija i brojnih poruka. Editina poezija je izraz nje kao pjesnikinje sa  prikazom njene veličine kao čovjeka. Ova zbirka svakako pronalazi svoj put do srca ljubitelja kvalitetne poezije”, kazala je Emina Bojić.

Foto: Privatna arhiva

Zbirka „Našli smo jedno drugo“ je nakon promocija našla mjesta u mnogim kućnim bibliotekama.

Veliku zahvalnost duguje na iskazanom poštovanju i podršci direktoru JU KSC Kakanj, gospodinu Dženanu Ajdinoviću, profesorici Đenani Durek na gostoprimstvi u Vezirovom Dućanu u Travniku i poštovanoj gospođi Ćami Vranac koja je moderirala promociju zbirke pjesama „Našli smo jedno drugo“ u Visokom.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content