Održana prezentacija novog standarda za žensko preduzetništvo

Piše: Objavljeno: 09/09/2021
featured image

Juče je u organizaciji Sekretarijata Savjeta za konkurentnostMinistarstva ekonomskog razvoja i Instituta za standardizaciju održana prezentacija novog standarda za žensko preduzetništvo MEST IWA 34. Standard je u crnogorski sistem uveden 01. jula ove godine (link za standard objavljen u „Službenom listu“ http://www.sluzbenilist.me/pregled-dokumenta-2/?id={2D54F9E0-558D-49E3-BA14-1126A42D7AFE}).

Na događaju su govorili: šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost Marija Šuković, v.d. generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović, pomoćnica direktora Instituta za standardizaciju Rada Janjić i eskpertkinja za ekonomsko osnaživanje žena u Sekretarijatu, Marija Risteska.

Gospođa Šuković se zahvalila Ministarstvu i Institutu na odličnoj i efikasnoj saradnji, koja je rezulitarala uvođenjem standrada u veoma kratkom roku. Kako je istakla, standard je alat koji daje definicije i kriterijume za pravilno targetiranje „ženskog biznisa“, a koji se treba koristiti u programima privrednog osnaživanja žena i to kroz kreditne linije, programe podsticaja, javne nabavke, ali i za prikupljanje međunarodno uporedivih podataka o ženskom preduzetništvu.

Imajući u vidu da je pristup finansijama jedna od glavnih barijera razvoju ženskog preduzetništva, uvođenje standarda je veoma važno za dalji razvoj ženskog preduzetništva.

V.d. generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti Olivera Vukajlović, istakla je da se Ministarstvo intezivno i posvećeno bavi uvođenjem rodne dimenizije u svoje strateške politike i da su odmah podržali i razumjeli potrebu uvođenja ovog standarda. Vukajlović je istakla spremnost Ministarstva da promovišu značaj ovog alata i kako bi se u praksi što više primjenjivao.

Ona je takođe pomenula da pristup finansijama predstavlja jednu od najvećih barijera za poslovanje ženama te da Ministarstvo ekonomskog razvoja već drugu godinu za redom, obezbjeđuje dodatne podsticajne mjere za preduzeća koja su 50% i više u vlasništvu žena. Tako npr kroz Program za unapređenje konkuretnosti privrede koja su u većinskom vlasništvu žena imaju pravo na refundaciju i do 80% opravdanih troškova, dok za preduzeća koja su u većinskom vlasništvu muškaraca je taj procenat 50%.

Pomoćnica direktora Instituta za standardizaciju, Rada Janjić prezentovala je standard i njegove ključne definicije i opšte kriterijume. Takođe, govorila je o važnosti međunarodnih standarda koje treba koristiti za smanjenje nejednakosti i promovisanje fer i inkluzivnog ekonomskog rasta.

Ekspertkinja za ekonomsko osnaživanje žena u Sekretarijatu, Marija Risteska upoznala je prisutne sa statističkim podacima o ženama vlasnicama preduzeća i govorila o značaju i doprinosu koji bi komercijalne banke mogle dati u razvoju ženskog predzetništva, korišćenjem ovog standarda.

Prezentaciji je prisustvovao veliki broj zainteresovanih strana uključujući i predstavnike privrede, nevladinog sektora, organa državne uprave i lokalne samouprave.  

U zajedničkoj diskusiji je zaključeno je da je primjena standard ključni preduslov za dalju analizu tih podataka iz rodne perspektive i kreiranje preporuka za korisnike i za donosioce odluka kako bi dalje unaprijedili poslovni ambijent za žene preduzetnice.

U tom smislu, organizatori događaja su pozvali sve da koriste standard u poslovanju i time doprinesu ekonomskom osnaživanju žena.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content