Održana Donatorska konferencija o inkluziji Roma i Egipćana u Crnoj Gori

Piše: Objavljeno: 08/10/2021
featured image

Direkcija za inkluziju Roma i Egipćana uz podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), u Podgorici je juče organizovala Donatorsku konferenciju o inkluziji Roma i Egipćana u Crnoj Gori. Konferencija je organizovana  u cilju obezbjeđivanja finansijskih sredstava za sprovođenje politika inkluzije Roma i Egipćana u našoj državi.

Kako je saopšteno, na donatorskoj konferenciji su učestvovali predstavnici diplomatsko-konzularnih predstavništava koja djeluju u Crnoj Gori, predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, Savjeta Evrope, UNHCR-a, UNICEF-a, i predstavnici i predstavnice drugih nacionalnih i međunarodnih institucija i  organizacija.

Organizatori su iskoristili priliku da predstave Strategiju socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. koju je Vlada Crne Gore  usvojila u septembru ove godine, u okviru koje su definisane aktivnosti za koje je neophodna donatorska pomoć. Poseban fokus bio je usmjeren na teme: centralizovano prikupljanje podataka o položaju Roma i Egipćana, legalizacija romskih naselja i građanski status i lična dokumenta.

Načelnik Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana, Sokolj Beganaj, pozdravio je sve prisutne na ovoj , kako je ocijenio, značajnoj konferenciji.

On je kazao da je Strategija donešena u skladu sa Strateškim okvirom EU za jednakost, inkluziju i participaciju Roma 2020-2030. Istakao je da je u proteklim godinama ostvaren napredak kada se radi o inkluziji građana i građanki ove zajednice.

Podsjetio je i da postoje brojni izazovi kada je u pitanju dostizanje jednakih šansi i mogućnosti u društvu, te da se  ova manjinska zajednica susreće sa  svakodnevnim brojnim izazovima, poput društvene isključenosti, segregacije i marginalizacije, a koje vode nedostatku obrazovanja, nezaposlenosti, nerješenom stambenom pitanju, kao i veoma rasprostranjenom siromaštvuIstakao je da je anticiganizam suštinski problem koji u svom temelju ima stav da je ova populacija inferiorna u odnosu na druge.

„Svi zajedno trebamo dati doprinos kako bi se pripadnici romske i egipćanske populacije osjećali kao ravnopravni pripadnici ovog društva, a to mogu postati samo ako budu imali jednake mogućnosti kao ostali“, zaključio je gospodin Beganaj.

Na konferenciji je ukazano na to da su projekti, koji su u prethodnom periodu bili finansirani od strane EU, Savjeta Evrope, UN sistema i drugih međunarodnih donatora, dostigli vidljive rezultate za romsku i egipćansku zajednicu, te da se očekuje da donatori prepoznaju značaj finasiranja projekata u ovoj oblasti.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content