Održan online sastanak preduzetnica: Jake žene su uvijek vjetar u leđa

Piše: Objavljeno: 08/09/2022
featured image

Foto: Preduzetnice.me

Ako padnemo to nije neuspjeh, ipak život je to. Dešavaju se mnoge situacije, greške, pogrešne odluke. Neuspjeh je ne podići se i ne nastaviti dalje, a one su to zasigurno uspjele i sada drugima pokazuju put.

Kako je bilo i najavljeno, juče su održani online B2B susreti preduzetnica Crne Gore i regiona, u okviru projekta Women Book, kojeg implementira Balkan Women Association, a podržava Western Balkans Fund.

Udruženje preduzetnica Crne Gore godine organizovalo je poslovne susrete B2B, sa preduzetnicama iz Crne Gore i regiona, u kojem je učestvovala koordinatorka projekta Sanija Murati i predstavnica Western Balkans Funda-a, te domaćinska organizacija na čelu sa Editom Dautović.

Tokom sastanka preduzetnice su razmijenile iskustva, razgovarale o izazovima sa kojima se trenutno suočavaju, ali i o potencijalnim rješenjima i preporukama u cilju međusobnog osnaživanja i što jačeg i boljeg umrežavanja, kako bi snažnije mogle podržati jedna drugu.

Foto: Preduzetnica.me

Bilo je riječi i o knjizi „Women book”, koju sačinjava 60 veoma uspješnih preduzetničkih priča  žena preduzetnica sa Balkana, koje su uprkos mnogim izazovima uspjele da se uhvate u koštac sa životom i nastave dalje.

„Sama čininica da smo žene je dovoljno teška sama za sebe, a biti još i u biznisu je posebno teško, sa obzirom da živimo na Balkanu. Veliki je teret uloga koje nosimo. Ipak, jake žene su uvijek vjetar u leđa”, kazala je Tatjana Šćepanović, vlasnica računovodstvene agencije iz Podgorice.

„Zadovoljstvo mi je što sam danas zajedno sa svima vama. Vjerujem da će ovaj sastanak doprinijeti boljem umrežavanju, boljoj saradnji i  sveukupnim rezultatima preduzetnica Zapadnog Balkana. Timski možemo bolje i više. Suština je zajedništvo”, kazala je Vida Ristić, vlasnica firme Timer & co.

Velida Hodžić, vlasnica firme „Veduko”, kazala je da je ponosna što je opstala u preduzetništvu svih ovih godina, iako se na taj korak odlučila u vrijeme kada bi se rijetko koji muškarac usudio da zaplovi preduzetničkin vodama.

„Neophodno je da se vezujemo, da se oslanjamo jedna na drugu, da jačamo na taj način, jer nam svima treba podrška, ja mislim da treba da je nalazimo jedna u drugoj”, kazala je Hodžić.

Edita Dautović, predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, koja zastupa preduzetnice u Crnoj Gori na ovom projektu, ukazala je na postojeći problem koji se tiče IT sektora i sistema institucija, te finansijsku podršku koja je ženama iznad svega potrebna, kao i rad na što boljem i kvalitetnijem poslovnom ambijentu za razvoj ženskog preduzetništva.

„Mi u Crnoj Gori primjećujemo i svjedoci smo da, koliko god su tehnologija i IT sektor napredovali, ona je istovremeno još uvijek naša slaba karika na kojoj je potrebno mnogo više raditi. Mi kao organizacija smo to prepoznali, pa smo to sugerisali donosiocima odluka i određenim ministarstvima, koja su nadležna za podsticaj i razvoj ženskog preduzetništva. U toku je izrada dokumenta rodno budžetiranje, koji se tiče rodne ravnopravnosti i ženskog preduzetništva. Konstantno naglašavamo problem koji se ogleda u nedostatku sinergije i jakih zaštitnih mehanizama kada je u pitanju uvezivanje određenih institucija,  ministarstava, Uprave prihoda i carina, registra privrednih subjekata…To se u ovom trenu prepoznaje, pa mi kao poslovne žene, privrednice i preduzetnice nemamo mogućnost adekvatnog izvještavanja i nesmetanog rada.”

Ona ističe da su od posebnog značaja regionalna povezanost i razmjena iskustva sa ženama u regionu, jer su naša tržišta usitnjena i mala.

Foto: Preduzetnica.me

,,Žene nisu u mogućnosti da još uvijek budu izvozno orjentisane kada se radi o proizvodnji, dok je za pružanje usluga lakše povezivanje i pronalazak drugih tržišta“, istakla je Dautović.

Fahreta Tahirović, vlasnica lanca butika „Happening“ je kazala da poteškoće sa kojima se susrijeće u svom poslovanju jeste nedostatak kvalitetne radne snage.

Foto: Preduzetnice.me

„Imam dobar tim, ali kada nam treba radnika, tu smo ograničeni sa nedostatkom istih. Drago mi je da razmjenjujemo iskustva i učimo jedna od druge.”

Na sastanku je govorila i Hanan Kovačević, iz Udruženja žena Zapadnog Balkana.

„Umrežavanje sposobnih i jakih žena vodi ka pokretanju moćne energije koja je poput lavine, koju niko i ništa ne može zaustaviti. Na kraju dana, žena je ženi drug. Fond za Zapadni Balkan je ponosan što podržava ovakve projekte. Za bolje svih nas vjeruemo da zajedno možemo poboljšati puno stvari”, istakla je Kovačević.

Foto: Preduzetnica.me

„Jedna drugoj smo velika podrška i pomoć. Ne treba odustati, ne samo zbog sebe nego i zbog svojih potomaka”, jedan je od zaključaka današnjeg poslovnog susreta preduzetnica.

Foto: Preduzetnica.me

Aktivnosti na aktuelnom projektu se nastavljaju i proaktivne žene, preduzetnice i poslovne žene Zapadnog Balkana, sastaće se 16. septembra tekuće godine na konferenciji u Prištini.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content