Od podsticaja EPCG zaradila 57 miliona

Piše: Objavljeno: 24/11/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Elektroprivreda je na račun povlašćenih proizvođača, vlasnika vjetro, solarnih i malih hidroelektrana za prvih osam mjeseci ove godine uštedila 57 miliona eura, rečeno je Pobjedi iz Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN).

– Svu električnu energiju koju proizvede 26 povlašćenih proizvođača otkupljuje EPCG preko COTEE po cijeni od 85 eura za megavatsat. Od januara do avgusta su za 24,1 milion eura otkupili 283.672 megavatsati. Da su tu energiju kupovali na berzi, platili bi 80,9 miliona eura – objasnili su iz REGAGEN-a.

Prošle sedmice je vlasnik kompanije Igma Energy iz Andrijevice Igor Mašović našoj redakciji saopštio da pojedini povlašćeni proizvođači planiraju da iskoriste ugovorenu mogućnost da na minimum 12 mjeseci izađu iz tog statusa i prodaju energiju na berzi.

Naravno, ukoliko EPCG ne poveća otkupnu cijenu, kao što je uradila BiH, koja sada povlašćenim proizvođačima megavatsat plaća 180 eura.

Iz REGAGEN-a podsjećaju da je od polovine prošle godine došlo do povećanja cijene električne energije na veleprodajnom tržištu u Evropi i da je cijena na tržištu dostizala i preko 600 eura po MWh, odnosno preko sedam puta više od otkupne cijene za povlašćene proizvođače. Naglašavaju i da je svaki dodatni kWh proizveden u Crnoj Gori doprinos energetskoj bezbjednosti države.

– U proteklih deset godina Crna Gora je za gotovo 20 odsto povećala proizvodne kapacitete i to isključivo izgradnjom objekata koji koriste obnovljive izvore. U situaciji kada EPCG kupuje od njih MWh za 85 eura i preprodaje ih po višestruko većim cijenama, jasno je da su napravljene značajne uštede – istakli su iz REGAGEN-a.

U sistemu podsticaja je 39 izvora električne energije i to dvije vjetroelektrane – Krnovo i Možura, 32 mHE i pet solarnih, ukupne instalisane snage 167 megavata, što je, primjera radi, više od polovine HE Perućica, čija je instalisana snaga 307 megavata.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content