Od početka godine 17 osoba osuđeno zbog nasilja u porodici

Piše: Objavljeno: 29/08/2020
featured image

 “Zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, donijeto je ukupno 17 osuđujućih presuda protiv 17 okrivljenih”, saopšteno je  iz Osnovnog suda.

Kako je navedeno, od početka  ove godine  pa do 25. avgusta u Osnovnom sudu u Podgorici, 17 osoba je osuđeno zbog nasilja u porodici.

Uz nekoliko presuda izrečene su i mjere bezbjednosti, pa je mjera zabrane približavanja izrečena u tri predmeta, dok je mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koje će se sprovesti u penalnoj ustanovi izrečena u jednom slučaju, prenosi rtcg.me.

Zaštitne mjere se izriču radi sprečavanja i suzbijanja nasilja, otklanjanja posljedica učinjenog nasilja i preduzimanja efikasnih mjera prevaspitanja učinioca nasilja i otklanjanja okolnosti koje pogoduju ili podstiču vršenje novog nasilja. Zakonom o zaštiti nasilja u porodici obuhvaćene su zaštitne mjere udaljenje iz stana ili drugog prostora za stanovanje, zabrana približavanja, zabrana uznemiravanja i uhođenja, obavezno liječenje od zavisnosti i obavezni psihosocijalni tretman.

“Zabrana približavanja žrtvi može se izreći učiniocu nasilja ako postoji opasnost da ponovo učini nasilje ili ako bi prisustvo učinioca nasilja u blizini žrtve kod žrtve stvaralo visok stepen duševne patnje koja, kraće ili duže vrijeme, onemogućava normalne psihičke aktivnosti žrtve.

Organ za prekršaje je dužan da u rješenju o zabrani približavanja odredi mjesto ili područje u kojem se učinilac nasilja ne smije približiti žrtvi. Zabrana približavanja izriče se u trajanju koje ne može biti kraće od trideset dana niti duže od jedne godine, predviđeno je Zakonom.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content