Od Londona do Njujorka za sat i po: NASA predstavila plan

Piše: Objavljeno: 31/08/2023
featured image

NASA planira da omogući putnicima da stignu od Njujorka do Londona za onoliko vremena koliko je potrebno za gledanje prosječnog filma, piše Nova.rs.

Američka svemirska agencija je ove nedjelje predstavila plan za „supersonično putovanje avionom“, prenosi Nova.rs.

Plan je da avion preleti Atlantik neviđenom brzinom od otprilike 2.470 do 4.900 kilometara na sat. Perspektive radi, razdaljina od Njujorka do Londona je oko 5.500km.

NASA je već ušla u ono što naziva sljedećom fazom ostvarivanja plana, koja podrazumijeva dva 12-mjesečna ugovora dodijeljena Boingu, Rols Rojsu i drugim partnerima da pomognu u konceptualizaciji novog mlaznjaka i izgradnju „tehnološke mape puta“.

Ranije ovog ljeta, NASA je završila svoj tihi supersonični test avion X-59, koji je dizajniran da priguši sopstvene zvučne udare; program koji će poslužiti kao inspiracija za novi mlazni projekat.

U svom saopštenju, NASA je rekla da se nada da će se letovi od Njujorka do London ubrzati „do četiri puta nego što je trenutno moguće“, ali da je projekat još uvijek u ranoj fazi razvoja.

Iz njihove analize, agencija vjeruje da postoje potencijalna tržišta putnika na čak 50 uspostavljenih ruta koje povezuju različite gradove, fokusirajući se prvo na letove preko okeana kako bi se smanjile regulatorne prepreke.

Prema riječima menadžerke NASA projekta hipersonične tehnologije Meri Džo Long-Dejvis, dva 12-mjesečna ugovora koji istražuju izvodljivost supersoničnog putničkog aviona će se prvenstveno fokusirati na smanjenje buke tokom polijetanja i slijetanja.

SAD i mnoge druge zemlje zabranjuju supersonične letove nad kopnom, navodeći kao glavne razloge zagađenje bukom i zvučne udare.

„Emisije na velikim visinama i drugi faktori životne sredine su kritična početna tačka za ovaj projekat“, rekla je Long-Davis za The Register.

„Takođe mora da se uzme u obzir sigurnost, efikasnost, ali i ekonomski i društveni faktori. Važno je inovirati odgovorno kako bismo putnicima ponudili prednosti i u isto vrijeme zaštitili životnu sredinu“, dodaju iz NASA.

NASA napredni program za vazdušna vozila (AAVP) će nadgledati dva nova ugovora koji će proizvesti tehnološke mape puta sa detaljima o opcijama, rizicima i izazovima supersoničnog putovanja, kao i inovacijama neophodnim za postizanje tako vremenski kratkih putovanja na tako velikim razdaljinama.

Vazdušni gigant Boing će predvoditi prvi tim, zajedno sa partnerima Exosonic, GE Aerospace, Georgia Tech Aerospace Systems Design Laboratory i Rolls-Royce North American Technologies.

Timovi će imati zadatak da dizajniraju koncepte za avion putničkog mlaznjaka, njegov sistem napajanja, metode pogona, upravljanje toplotom, izduvnim gasovima i trenjem, kao i potrebne kompozitne materijale.

Kada se završe inicijalna istraživanja ugovorenim stranama, američka svemirska agencija i njeni partneri u akademskoj zajednici će nezavisno procijeniti da li mogu da nastave istraživanje sopstvenim finansiranjem, navela je NASA.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)