Od boravišne takse 330 hiljada eura, duplo više nego lani

Piše: Objavljeno: 06/05/2023
featured image

Foto: Pixabay

Crna Gora je, od početka godine do 3. maja naplatila skoro 330 hiljada eura ili skoro 114% više prihoda u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je Portalu RTCG iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT). Crnu Goru tokom Uskršnjih i Prvomajskih praznika, kako su kazali, posjetilo je značajno više gostiju nego u istom periodu lani.

“Prihod od boravišne takse naplaćen zaključno sa 3. majem 2023. godine iznosi 329.808,94 eura, što predstavlja rast od 113,9% u odnosu na isti period prethodne godine”, precizirali su iz NTO i MERT-a.

Crna Gora, kako navode, tokom proteklih praznika bilježili značajan rast broja turista u odnosu na isti period prethodnih godina. Uoči Uskršnjih praznika u našoj zemlji je, prema podacima NTO bilo oko 28% turista više nego lani a uoči Prvomajskih praznika 12% više.

“Tako je uoči Uskršnjih praznika, odnosno 13. aprila, prema podacima koje su lokalne turističke ogranizacije dostavile NTO Crne Gore, u Crnoj Gori boravilo nešto preko 30 hiljada turista, što je oko 28% više u poređenju sa prethodnom godinom, te 92% više u poređenju sa istim periodim 2019. godine. Kada je riječ o prvomajskim praznicima, raspolažemo podacima uoči 1. maja. Na osnovu podataka o ostvarenom turističkom prometu u opštinama u Crnoj Gori je 27. aprila boravilo preko 37.000 turista, što je za 12% više u poređenju sa prethodnom godinom, te oko 64% više u poređenju sa 2019. godinom”, kazali su iz NTO.

Prema posljednjim podacima, 4. maja u Crnoj Gori je boravilo oko 39.000 turista, što je za oko 22% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Tokom proteklih praznika, kako su kazali, najposjećenija je bila Budva, te Herceg Novi i Bar. Odličnu posjećenost zabilježili su i Tivat, Kotor i Ulcinj.

“Prema podacima Uprave za statistiku (Monstat) u kolektivnom smještaju je od početka godine zaključno sa martom zabilježen dolazak 135.786 turista, što je 61% više u poređenju sa istim periodom 2022. godine. U tom periodu ostvareno je 333.452 noćenja, što je 46% više u poređenju sa 2022. godinom”, navode iz NTO i MERT-a.

Tokom prva tri mjeseca i popunjenost hotela je, kažu, bila dobra.

“U crnogorskim hotelima tokom marta mjeseca zabilježen je dolazak oko 39.000 gostiju, što je 67% više u poređenju sa uporednim periodom 2022. godine”, kazali su.

Dobri rezultati su, kako navode, ostvareni i u objektima privatnog smještaja.

“Prema podacima od 27. aprila u objektima privatnog smještaja je boravilo oko 18.200 turista, što je na istom nivou u odnosu na prethodnu godinu. Prema istim podacima, u hotelima je registrovan dolazak 18 i 400 turista, što je za oko 26% više u poređenju sa istim periodom 2022. godine. Prema najnovijim podacima od 4. maja, u crnogorskim hotelima odmara oko 19.000 turista, što je za 37% više u poređenju sa prethodnom godinom, dok je u privatnom smještaju zabilježen rast od 8%”, navode iz NTO i MERT-a.

Pored gostiju iz regiona našu zemlju su posjetili i gosti iz cijele Evrope, Izraela i Kine.

“Posmatrajući kolektivni smještaj, prema trenutnim podacima pored gostiju iz regiona, koji su tradicionalno najbrojniji, bilježili smo dolazak velikog broja turista iz Njemačke, Velike Britanije, Izraela, Francuske, Turske i Poljske. Posmatrajući Monstatove podatke za privatni smještaj od početka godine zaključno sa martom, najbrojniji su bili turisti iz: regiona, Njemačke, Velike Britanije, Turske, Francuske, a zapažen je porast broja turista iz Švedske, Danske, Holandije kao i Kine”, kazali iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content