Od 1.januara: Plate ljekara veće za 200, a sestrama za 120 eura

Piše: Objavljeno: 30/09/2021
featured image

Trenutno, ljekar opšte prakse zarađuje 622 eura; specijalista 755, a subspecijalista 823. Od 1. januara 2022. ove plate iznosiće 809 eura, 981, odnosno 1.070 eura, saopštila je ministarka zdravlja Jelene Borovinić Bojović.

“Kao ljekar radim 20 godina. Tačno toliko dugo sam sa kolegama slušala i naslušala se pustih obećanja o povećanju zarada ljekarima. Od prvog dana od kada sam imenovana za ministarku zdravlja za ovu temu urgiram na svim adresama. I nama nije trebalo 20 godina da izađemo ispred vas i da kažemo – dogovorili smo se. Povećanje zarada ljekarima sada je izvjesno. Više nije obećanje već postaje realnost”, rekla je Borovinić Bojović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Milojkom Spajićem.

Povećanje zarada je, kako navodi, jedan od načina da se ova država oduži ljekarima koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim leđima, piše rtcg.me.

,, Kada birokratiju prevedemo u jezik brojki, to znači sljedeće: trenutno, ljekar opšte prakse zarađuje 622 eura; specijalista 755 a subspecijalista 823. Od 1. januara 2022. godine ove plate iznosiće 809 eura, 981, odnosno 1.070 eura. Nijesmo zaboravili ni medicinske sestre. Ako medicinska sestra sada zarađuje 400 eura, ona će od 1. januara 2022. primati oko 520 eura”, kazala je Borovinić Bojović.

 Dodala je da vjeruje da će se na taj način konačno motivisati ljekari.

“Da shvate da ne postoji ljepši komad neba od onog nad Crnom Gorom i da treba da ostanu ovdje i da liječe svoj narod”, dodala je Borovinić Bojović.

Podsjeća da se svake nedjelje u Crnoj Gori u javnom zdravstvu uradi oko 140 hiljada pregleda.

“To je mjerljiv dokaz o posvećenosti svih zaposlenih u zdravstvu o kom se, nažalost, mimo našeg sektora, rijetko javno govori. Ja ću vam reći da je to rezultat vrijedan divljenja”, zaključila je Borovinić Bojović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content