Očekuju 30 novih asistenata, preopterećeni poslom

Piše: Objavljeno: 25/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

U Podgorici i Nikšiću treba da se zaposli oko 30 asistenata u nastavi, jer su asistenti, koji rade sa djecom, preopterećeni, rečeno je Pobjedi iz Udruženja asistenata u nastavi Crne Gore.

Kažu da imaju obećanje da će se ubzo poraditi na sistematizaciji kojom će se otvoriti radna mjesta. Nedavno je u javnosti objelodanjen problem da pojedinim asistentima nije produžen ugovor.

Ministarstvo prosvjete nije pojedinim školama dalo saglasnost da zaposle asistente u nastavi, te tako podgorička Osnovna škola ,,Savo Pejanović“ nije dobila odobrenje da angažuje njih sedmoro. Na pitanje koliko asistenata je i zašto ostalo onda bez posla, iz Udruženja kažu da se radi o nesistematizovanim radnim mjestima za koja direktori vaspitno-obrazovnih ustanova nijesu imali saglasnost Ministarstva prosvjete.

Niko, dodaju oni, od asistenata koji su pred ostvarivanjem prava na rješenja na neodređeno nije ostao bez posla. Ističu da se ne radi o velikom broju ovih zaposlenih.

Ombudsman je ranije kritikovao ovaj resor što u nekim školama nema dovoljno asistenata i tražio je od njih, u više navrata, da riješe taj problem. Kroz javne debate je predlagano čak da se izmjeste asistenti iz pojedinih škola i premjeste tamo gdje je taj kadar deficitaran.

– Iz Ministarstva je rečeno da će poraditi na sistematizaciji dodatnih radnih mjesta, jer su ona zaista potrebna. Asistenti su preopterećeni i dodatna radna mjesta bi bila od velikog značaja za nas koji imamo osmočasovno radno vrijeme. Takva situacija je nepodnošljiva i neodrživa, jer je ogroman broj asistenata na bolovanjima. Bolje je smanjiti normu i primiti veći broj asistenata kako bi kvalitet podrške djeci bio na optimalnom nivou – navedeno je iz Udruženja.

Kažu da je ovaj problem evidentan samo u Podgorici i Nikšiću. U ostalim opštinama, prema njihovim riječima, broj djece sa smetnjama u razvoju je manji, pa samim tim su asistenti manje opterećeni. Oko 30 novih asistenata bi značajno riješilo ovaj problem.

Objašnjavaju da asistenti koji su na birou rade kao zamjena onda kada su asistenti, koji su zaposleni u školi, na bolovanju.

Pobjeda je u serijalu tekstova pisala o problemu asistenata u nastavi i činjenici da Ministarstvo prosvjete nije pojedinim školama dalo saglasnost da ih zaposle. Resor kojim rukovi ministar Miomir Vojinović ima stav da jedan asistent može da radi sa više djece.

Ministarstvo Pobjedi nije odgovorilo na pitanje koliko su ukupno rješenja kojima zabranjuju angažovanje asistenata izdali svim školama na nivou Crne Gore.

Pobjedi je rečeno da je urađena analiza stanja u školama u pogledu potrebe za asistentima u nastavi i u skladu sa tim utvrdio potreban broj asistenata u školama, uzimajući u obzir prelazak djece iz jednog u drugi nivo obrazovanja.

– Nepotrebnim, neracionalnim pa i nezakonitim akumuliranjem asistenata dolazimo u situaciju nenamjenskog trošenja sredstava iz budžeta, a da pritom ne pomažemo djeci kod koje postoji stvarna potreba za ovim vidom podrške – poručili su iz tog resora.

Oni su kazali da ne ukidaju pravo na asistente u nastavi, već naprotiv – da su svim obrazovno-vaspitnim ustanovama koje su ispunile uslove odobrili potreban broj asistenata.

Iz resora Miomira Vojinovića su poručili da nijesu odgovorni za pojedine rukovodioce obrazovno-vaspitnih ustanova koji su angažovali ili zaposlili asistente u nastavi suprotno propisima koji regulišu ovu oblast.

Udruženje asistenata u posljednje vrijeme, s druge strane, konstantno traži od Ministarstva da im se poboljšaju uslovi rada, ali i da se uvede kontrola zapošljavanja. Upozoravali su da potencijalni asistenti mogu da završe obuku u trajanju od deset dana, da ne polažu nikakve testove nakon toga, te da je za taj posao potrebna završena srednja škola. Nedavno su im zakonom omogućili da mogu da dobiju ugovor na neodređeno.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content