Obradović: U Crnoj Gori se favorizuje dobijanje muškog potomstva

Piše: Objavljeno: 13/03/2021
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Podatak da je za deceniju u Crnoj Gori rođeno 2.922 dječaka više nego djevojčica posljedica je intervencije koja je nastala kao trend stereotipa favorizovanja dobijanja muškog potomstva, ocijenila je sociološkinja Anica Obradović, piše rtcg.me.

Taj trend je, kazala je u Jutarnjem programu TVCG, za svaku osudu jer predstavlja ujedno i brutalnu diskriminaciju ženskog pola.

Podsjećanja radi, Monstat je objavio da se u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji godišnje rađalo značajno više dječaka nego djevojčica, što je našu zemlju svrstalo u red država poput Albanije, Azerbejdžana i Jermenije.

“Demografski disbalans je strukturni problem koji za posljedicu ima usporavanje ili onemogućavanje svih onih razvojnih zadataka koji se dešavaju unutar generacija”, rekla je Obradović.

Sve ovo, kaže ona, ne smije da postane trend: “Sve upućuje na vrlo pogrešnu motivaju za roditeljstvo. to je vrlo pogrešan način. Što se tiče sistemskog odgovora na sami fenomen, od jačine države zavisi populaciona politika”.

Govoreći o položaju žena u Crnoj Gori, Obradović podsjeća da na javnoj sceni redovno imamo ekscese od strane ljudi koji to ne bi smjeli da dozvole.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content