Obezbijeđeni kvalitetni i efikasni ljekovi po znatno nižim cijenama

Piše: Objavljeno: 01/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, Shutterstock

Crnogorska vlada utvrdila je novu Listu ljekova, što obezbjeđuje da kvalitetni, bezbjedni i efikasni ljekovi građanima Crne Gore budu dostupni po znatno nižim cijenama, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

“Cilj donošenja ove Odluke je da se stvore uslovi da se zdravstvena zaštita odvija na efikasan i racionalan način, odnosno da se u okviru sredstava opredijeljenih za ljekove građanima obezbijede kvalitetni, bezbjedni i efikasni ljekovi uz najpovoljniju cijenu. Vlada je prethodno usvojila i Uredbu o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova, kojom je utvrđeno i da su Srbija, Hrvatska i Rumunija referentne zemlje, uzete kao uporedive u pogledu bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika, nivoa cijena ljekova, opšte ekonomske situacije, zdravstvenog sistema, sistema refundiranja ljekova i asortimana ljekova”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu propisanih kriterijuma, odnosno odabirom uporedivih zemalja zasnovanih na realnim kriterijumima, kako se navodi, crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) u prethodnoim periodu utvrdio je nove maksimalne cijene ljekova, čime su stvoreni uslovi i za snižavanje cijena na Listi ljekova.

“Shodno tome, izmjenama na novoj Listi obuhvaćena su 452 lijeka, a procjenjuje se da će se usaglašavanjem cijena ljekova na Listi sa novim nižim maksimalnim cijenama, osloboditi značajan dio sredstava u odnosu na prethodno važeću Listu ljekova i na taj način za pola godine u budžetu sačuvati oko 300 hiljada eura. Preduzimanjem ovih mjera, Ministarstvo zdravlja obezbijedilo je ne samo niže cijene ljekova na Listi, već i omogućilo da se stvori prostor za dalje proširivanje terapijskih opcija, koji će biti dostupni građanima Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

U saradnji sa Institutom za ljekove i medicinska sredstva, kroz blagovremene i efikasne postupke registracije novih ljekova za naše tržište, kako su kazali, očekuju da će se već sa narednom Listom, čija se revizija očekuje do kraja ove godine, pored nižih cijena ljekova, obezbijediti uvođenje novih terapijskih opcija, koje će omogućiti pružanje odgovarajuće i adekvatne zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content