Obezbijeđena sredstva za idejne projekte dvije dionice auto-puta

Piše: Objavljeno: 25/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Obezbijeđena su bespovratna sredstva za izradu idejnih projekata za dionicu autoputa Mateševo-Andrijevica i dionicu Smokovac-Farmaci. Završetak tog posla se očekuje do kraja godine, nakon toga i glavni projekat, izjavio je za Radio Crne Gore izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

– Uporedo sa izradom idejnog projekta u toku je podnošenje aplikacije za obezbjeđenje bespovratnih sredstava za izradu glavnih projekata i pripremu tenderske dokumentacije za naredne dionice auto-puta kako bi se stvorili uslovi da se izvrši izbor izvođača i početak radova 2024. godine – rekao je Ljiljanić.

On je istakao da postoji spremnost da se kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan obezbijedi grant u iznosu od 40 odsto vrijednosti radova dok bi preostali dio sredstava država obezbijedila iz kredita odnosno drugih izvora finansiranja, piše rtcg.me.

Ne želi da licitira ko bi mogao da bude izvođač radova bez obzira na to što i dosadašnji izvođač prve dionice – kineska kompanija pokazuje interesovanje.

– Nakon javnog poziva biće jasnije ko su potencijalni izvođači – kazao je Ljiljanić.

Najavljuje krajem septembra i početak rekonstrukcije osam kilometara puta od Mateševa do Kolašina.

Osvrnuo se i na dosadašnje finansijske efekte prve dionice autoputa. Od početka naplate putarine 21. jula do 15. avgusta prošlo je preko 293 hiljade uglavnom putničkih vozila što čini prosjek od 11 hiljada vozila dnevno. Za to vrijeme naplaćeno je preko milion i 42 hiljade eura.

Tehničkih nedostataka nema na prvoj dionici, kategoričan je izvršni direktor Monteputa. Napominje da je nabavljena neophodna oprema za održavanje prve dionice i na niskim temperaturama do minus 25 stepeni.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content