NVO Udruženje penzionera: Pomjeriti isplatu penzija do petog u mjesecu

Piše: Objavljeno: 21/12/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Upravni odbor nevladine organizacije “Udruženje penzionera Crne Gore – za dostojan život čovjeka” usvojio je na sjednici 16. dcembra program aktivnosti za iduću godinu, u kojem su navedeni osnovni pravci djelovanja na ostvarenju poboljšanja ekonomskog i socijalnog položaja penzionera, shodno Statutu udruženja. 

Programom je, kako je naveo predsjednik ove nevladine organizacije Dragoljub Janković, predviđeno ispravljanje narušenog odnosa visina svih penzija u odnosu na minimalnu penziju nastalog nakon septembra 2022. god, piše gradski.me.

– Udruženje će se zalagati za utvrđivanje minimalne penzije ubuduće na osnovu stvarnih troškova života penzionera. Na bazi analize uporednih iskustava funkcionisanja penzionog i sistema osiguranja zalagaćemo se za iznalaženje novog modela utvrđivanja i isplate penzije na osnovu stvarnih izdvajanja po osnovu doprinosa za penziju tokom radnog vijeka zaposlenog u funkciji poboljšanja standarda veće finansijske sigurnosti penzionera – istaknuto je u programu za 2023.

Predviđeno je i pomjeranje isplata penzija do 5. u mjesecu za prethodni mjesec, a decembarske penzije najkasnije do 31. decembra tekuće godine, kako bi se otklonila nepravda isplate od 11 penzija u kalendarskog godini. 

– Prema sadašnjoj dinamici penzije se isplaćuju sa zakašnjenjem tek oko 20. u mjesecu za prethodni mjesec, čime se penzioneri zakidaju za jednu penziju u svakoj kalendarskoj godini. Programom je predviđeno i uključivanje predstavnika penzionera u Socijalni savjet i u svim drugim tijelima na kojima se donose odluke od značaja za ekonomsko-socijalni status penzionera, kao i u pojedinim upravnim odborima u kojima Fond PIO ima svoje vlasničko učešće – istaknuto je u saopštenju.

Programom se planira i zalaganje za aktiviranje zakonske odredbe o individualnoj kapitalizovanoj štednji u okviru obaveznog penzijskog osiguranja.

– Veća transparentnost u radu rukovodstva Fonda PIO u cjelini, posebno u dijelu koji se tiče raspolaganja sredstvima penzionera kojima upravlja Fond PIO. Programi i projekti poboljšanja socijalne i zdravstvene zaštite penzionera, kao i unapređenje rada samog Udruženja – predviđeno je programom.

Udruženje će, kako je rekao Janković, ove i druge planirane aktivnosti srovoditi putem javnih tribina, okruglih stolova, savjetovanja, projekata, te organizovanjem podružnica po pojedinim opštinama.

– Isto tako, ponudićemo stručnu i drugu saradnju svima koji kao krajnji imaju cilj poboljšanje ekonomsko-socijalnog statusa penzionera, odnosno života dostojnog čovjeka, kao i nadležnim državnim organima – poručio je Janković.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content