NTO: UNWTO svrstao Crnu Goru među zemljama s najvećim rastom prihoda u turizmu

Piše: Objavljeno: 29/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Prema kvartalnim izvještajima Svjetske turističke organizacije Ujedninjenih nacija (UNWTO) Crna Gora se nalazi u grupi zemalja koje su ostvarile najbolje rezultate u turizmu tokom ove godine, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO).

Kako su kazali, u drugom kvartalnom izvještaju UNWTO-a za ovu godinu se ističe da je Crna Gora ostvarila značajan rast broja turista u odnosu na prethodne godine, te da prednjači u odnosu na brojne druge destinacije po ostvarenim rezultatima u turizmu, piše Pobjeda.

– Shodno ovom izvještaju, ostvarena putovanja na globalnom nivou su tokom šest mjeseci ove godine bila na nivou od 84 poszo u odnosu na 2019. godinu, a samo je par zemalja ostvarilo rast u odnosu na 2019. godinu – navodi se u saopštenju.

Dodaje se i kako se, sa ostvarenim rastom u dolascima inostranih gostiju od 14 posto u odnosu na 2019. godinu, Crna Gora našla u grupi zemalja koje su bilježile najveći rast u broju turista.

– Prema dostupnim podacima, nekoliko destinacija prijavilo je značajne stope rasta u odnosu na 2019. godinu…Tanzanija (+19%), Dominikanska Republika, Honduras i Srbija (svi +17%) su takođe bilježile rast od januara do jula, kao i Maroko (+15%), Crna Gora (+14%), Island (+13%), Gvatemala (+12%), Portugal (+11%), Ujedinjeni Arapski Emirati i Francuska Polinezija (obje +10%) – stoji u izvještaju.

Iz NTO su kazali da su dobri rezultati crnogorskog turizma prepoznati i u trećem kvartalnom izvještaju UNWTO-a, u kojem se, kako navode, Crna Gora ističe kao jedna od zemalja sa najvećim rastom u prihodima od turizma tokom prva tri kvartala tekuće godine u odnosu na 2019. godinu.

– Nekoliko destinacija je prijavilo snažan rast u prihodima od turizma tokom prvih osam do devet mjeseci 2023. godine, uključujući Pakistan (+92%), Srbiju (+80%), Tursku (+60%), Rumuniju (+55%), Portugal, Letoniju (obe +37%), Mauricijus (+35%), Crnu Goru (+34%) i Maroko (+33%) – stiče se u izvještaju.

Prema njihovim riječima, u ovom izvještaju je zapažen trend oporavka u turizmu na globalnom nivou, a navodi se i da je tokom prvih devet mjeseci 2023. godine realizovano 87 posto  putovanja iz 2019. godine.

– Procjenjuje se da je putovalo 975 miliona turista na međunarodnom nivou između januara i septembra 2023, što je 38% u odnosu na iste mjesece 2022 i 13% manje nego 2019. godine. Evropa je dočekala 550 miliona tih putnika, što je 56% ukupnog svjetskog broja – piše u izvještaju.

Direktorica NTO CG Ana Tripković Marković je ovom prilikom poručila da je NTO CG izuzetno zadovoljna s ocjenom rezultata crnogorskog turizma, koje dolaze od strane najznačajnijih međunarodnih organizacija iz oblasti turizma.

– Činjenica da se Crna Gora u kvartalnim izvještajima UNWTO-a ističe kao jedna od zemalja koja je ostvarila najbolje rezultate u turizmu tokom ove godine je još jedna potvrda da naša strategija privlačenja gostiju daje dobre rezultate. Vjerujemo da su intezivne promotivne aktivnosti NTO CG, koje su od početka godine do danas obuhvatile ukupno 33 zemlje, između ostalog zaslužne za jačanje pozicije naše destinacije na globalnoj mapi. Sigurni smo da će planirane aktivnosti vezane za diferzifikaciju turističkog tržišta i promociju putem digitalnih i tradicionalnih kanala nastaviti da i u budućnosti unapređuju razvoj turizma – kazala je Tripković Marković.

Ona je podsjetila da je značaj aktivnosti NTO CG prepoznat i od strane Evropske komisije za putovanja koja u svom drugom i trećem kvartalnom izvještaju navodi da su aktivnosti NTO CG zaslužne pozicioniranje Crne Gora kao jedne od evropskih zemalja s najboljim rezultatima u turizmu tokom 2023. godine.

– Prema poslednjem kvartalnom izvještaju ETC-ija, Crna Gora se nalazi na drugom mjestu u Evropi po rastu broja turista u odnosu na 2019. godinu. Vodeća evropska institucija za turizam, pored toga, navodi i da je Crna Gora na prvom mjestu po rastu prihoda generisanog po sobi. Dobro pozicioniranje Crne Gore na mapi evropskih destinacija najbolje dokazuje činjenica da se naša zemlja, prema mjesečnim izvještajima ETC-ija, duže od godinu dana zaredom nalazi u TOP 10 najbolje ocijenjenih destinacija od strane posjetilaca na globalnim platformama za putovanja – zaključila je Tripković Marković.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content