NTO: U Crnoj Gori boravi 144.000 turista

Piše: Objavljeno: 27/08/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Prema podacima koje Nacionalna turistička organizacija (NTO) dobija od lokalnih turističkih organizacija, u Crnoj Gori je 25. avgusta boravilo oko 144.000 turista. To je saopštila Milena Vujović iz NTO-a.

“U poređenju sa prethodnom godinom to je šest odsto više, a u poređenju sa rekordnom 2019. godinom negdje smo na nivou od 79 odsto, prema nezvaničnim podacima. Kada su posrijedi zvanični podaci Uprave za statistiku Monstat, samo za mjesec jun u objektima kolektivnog smještaja, hotelima i sličnim smještajnim kapacitetima boravilo je oko 146.000 turista što je duplo više u odnosu na isti period prethodne godine”, kazala je ona za Mediabiro.

Prema mišljenju Vujović, zvanični podaci za jun su prilično ohrabrujući, te je očekivano da isti za jul i avgust, kada se tradicionalno očekuje najveća posjećenost, budu još i bolji.

Nejveću posjećenost bilježe gradovi Budva, Herceg Novi i Ulcinj. Prema njenim riječima oni su tokom cijele sezone bilježili najveći broj turista, a pored njih tu su Tivat, Kotor i Bar.

Komentarišući posjećenost gradova na sjeveru Crne Gore, Vujovićeva je kazala: “Posebno nas raduje činjenica da je sjever naše zemlje ove godine dobro posjećen. Određeni gradovi, kao što su Žabljak i Kolašin i centralni dio Crne Gore bilježili su dvocifrene stope rasta u broju turista”, rekla je ona.

Ističe da je NTO ove godine veliku pažnju posvetila promociji sjevera, što je rezulatiralo većem broju turista koji su posjetili ovu ž regiju. Upitana za brojno stanje popunjenosti hotela u Crnoj Gori, Milena je kazala da oni od početka sezone bilježe rast gostiju u odnosu na prošlu godinu.

“Kada posmatramo podatke, trenutno u crnogorskim hotelima odmara 25 odsto više gostiju nego u istom periodu prošle godine. U poređenju sa 2019. imamo oko 7 odsto više gostiju što su odlični podaci kada je u pitanju hotelski smještaj”, rekla je.

Kao i prethodnih godina, Crnu Goru u najvećem broju posjetili su turisti iz regiona.

“Pored njih ove godine imamo veliki broj gostiju iz Izraela, Njemačke, Zapadne Evrope, Češke, Poljske, Mađarske. Osjetan je i povratak turista iz Skandinavskih zemalja”, poručila je Milena.

Zvanični podaci Centralne banke Crne Gore za prva dva kvartala ove godine ukazuju da su ostvareni prihodi za ovaj period u iznosu od 237.000.000 eura.

“To je neko ostvarenje od 93 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, što nam govori da smo po prihodima blizu 2019.godine. NTOCG prati ukupne namjenske prihode, riječ je o prihodima od boravišnih i turističkih taksi i članskih doprinosa,  prema tim prihodima i tu smo negdje na nivou 2019. U poređenju sa prethodnom godinom 20 odsto više je naplaćeno kada posmatramo ukupne namjenske prihode, tj onaj dio koji ide u budžet Crne Gore. A kada poredimo boravišne takse naplaćeno je 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu”, poručila je ona.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)