Novinarki 21 godina zatvora zbog zalaganja za prava žena

Piše: Objavljeno: 29/05/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Islamski revolucionarni sud u Sanandaju, na zapadu Irana, osudio je novinarku Zinu Modares Gorji na 21 godinu zatvora zbog njenog zalaganja za prava žena.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, sudija Mohamad Karami izrekao je podijeljenu presudu u slučaju Gorji.

Navodi se da je Gorji dobila deset godina zatvora za “formiranje ilegalne grupe s ciljem svrgavanja režima” i još deset za “saradnju s neprijateljskim grupama i vladama”, a uz to je dobila i godinu zbog “propagande protiv režima”.

Prema iranskom zakonu, izvršava se najduža u slučajevima izricanja više kazni, što znači da će Gorji provesti deset godina u zatvoru. Međutim, nakon toga sud je odredio i desetogodišnji progon.

Njene pristalice kažu da je presuda zvanično saopštena u četvrtak i da je njen pravni tim uložio žalbu.

Advokati Gorji zatražili su ponovno suđenje i osporavaju ono što smatraju preoštrom i politički motivisanom presudom koja ima za cilj zastrašivanje glasova u zemlji.

Kazna u egzilu, kazali su analitičari, pokazuje koliko su daleko iranske vlasti spremne ići da ućutkaju neslaganje, nakon pobune širom države zbog smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja zakona o hidžabu ili marami u septembru 2022.

Gorji je prvi put pritvorena tokom protesta inspiriranih smrću Amini.

Nakon prvobitnog pritvora od 40 dana zbog “okupljanja i dogovaranja protiv sistema”, Gorji je privremeno puštena uz kauciju.

Ponovno je uhapšena u aprilu prošle godine i provela je oko mjesec u samici prije nego što je prebačena u opšte zatvorsko odjeljenje.

U aprilu je Gorji na Instagramu rekla da su njenu knjižaru u Sanandaju na nekoliko dana prisilno zatvorile lokalne vlasti zbog navodnog nepoštovanja zakona o obaveznom nošenju hidžaba.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content