Novi zakoni ako želimo društvo obrazovanih, a ne nasilnih

Piše: Objavljeno: 28/02/2024
featured image

Nasilje nad prosvjetnim radnicima sve je učestalije, a njihov status trajno degradiran. Daleka su vremena kada su uživali poštovanje i kada se cijenilo znanje.

Nastavnici i profesori malo o ovome pričaju, a posljednji snimak iz OŠ “Savo Pejanović” na kojem se vidi obračun učenika devetog razreda i nastavnika, veliki je alarm za duštvo ali i nadlažne institucije. Petar Špadijer iz NVO “Prosvjetna zajednica”, za Portal RTCG, kazao je da se mora stvoriti zakonski okvir u kom bi svi učesnici sistema obrazovanja imali svoje obaveze, zagarantovana prava, bili fizički sigurni, sistemski zaštićeni i imali očuvano dostojanstvo.

Skoro četvrtina nastavnika nije sigurna na radnom mjestu

Sindikat prosvjete, u aprilu prošle godine, objavio je istraživanje „Nasilje nad nastavnicima“, koje je pokazalo da se skoro četvrtina nastavnika ne osjeća sigurno na svom radnom mjestu.

Od preko 1,2 hiljade anketiranih nastavnika i nastavnica iz čitave Crne Gore, preko 25 odsto napisalo da je u prethodnih nekoliko godina doživjelo određeni vid verbalnog ili fizičkog nasilja od učenika, roditelja ili uprava škola.

“Podaci su poražavajući. Epilog skoro svih tih nasilja je da se slučaj zataška. Samo rijetki slučajevi dospiju u javnost, ali i oni ostanu bez odgovarajuće reakcije”, rekao je predsjedink Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content