Novaković Đurović: Očekujem da će Brisel prepoznati rezultate, pravosuđe ostaje problem

Piše: Objavljeno: 02/09/2023
featured image

Foto: Vladacg

Koordinatorka Ministarstva evropskih poslova, ministarka Ana Novaković Đurović izrazila je očekivanje da će oktobarski Izvještaj za Crnu Goru prepoznati rezultate koji su ostvareni u prethodnom periodu, posebno u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, pišu Vijesti.

“Oni su naglašeni u posljednjem non-pejperu za poglavlja 23 i 24 i vjerujem da će u Izvještaju imati svoju validaciju. U pitanju su istorijske akcije na polju suzbijanja korupcije na visokom nivou, oslobađanja sistema od sprega s kriminalom, rekordnih zapljena duvanskih proizvoda i droge, nelegalne eksploatacije šljunka itd. Uspostavljen je toliko godina traženi track record u ovoj oblasti i vlada je u tom dijelu pokazala odlučnost i spremnost da isporuči rezultate”, rekla je ona za “Vijesti”.

Taj proces je dobio svoj zamah, dodaje, i od ključne je važnosti za Crnu Goru da ne bude zaustavljen – posebno oslobađanje države od svih vidova mafije.

“To je preduslov za nezavisne, profesionalne i efikasne institucije i ekonomski oporavak”, kaže.

Ministarka navodi da Vlada, čiji je ona dio, vodi stoprocentno usaglašenu spoljnu politiku sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

“Vlada je potpisala tri sporazuma iz Berlinskog procesa i svakom odlukom potvrdila svoj ključni spoljnopolitički prioritet, a to je članstvo u EU. Naša pregovaračka struktura, promijenjena zbog zahtjeva nove metodologije, je zaokružena i funkcionalna. Napredak je ostvaren i u drugim oblastima, posebno u ekonomiji. Crna Gora ima najbolje pokazatelje kretanja inflacije u regionu, približne kretanjima u EU; javni dug na 60 odsto, prosječna plata 797 eura. Zbog neispunjavanja političkih kriterijuma mnogi rezultati Vlade, kojih ima u različitim oblastima, ostaju u sjeni nedostatka političkog konsenzusa u vezi s imenovanjima u pravosuđu”, kaže ministarka.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content