Novaković Đurović: Cilj da bude više žena na odlučujućim pozicijama

Piše: Objavljeno: 26/12/2022
featured image

Foto: gov.me

Uključenost žena, a među njima i LBTQ žena u procesima odlučivanja, njihova zastupljenost na upravljačkim pozicijama, kao i uopšte njihovo prisustvo u javnom prostoru Crne Gore, ne smije da bude deklarativna nego moramo raditi na tome da promjene u ovoj oblasti budu suštinske, a ravnopravnost zagarantovano pravo, poručeno je sa konferencije „LBTQ žene i rodne politike u procesu pristupanja EU“.

Otvarajući konferenciju, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i koordinatorka rada Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović je kazala da je ova tema značajna jer ona pokazuje koliko smo se suštinski transformisali i kao društvo sazreli na putu dostizanja evropskih standarda i vrijednosti.

Podsjetila je da u aktuelnom sastavu Skupštine Crne Gore, 27 odsto mandata imaju žene, a da u Vladi ministarske pozicije pokrivaju tri žene, odnosno 17 odsto saziva, što, kako je kazala pokazuje da je potrebno još dosta rada kako bi rodne politike na suštinski način zaživjele u praksi.

Novaković Đurović je istakla da u pregovaračkoj strukturi od 648 članova, 422 su žene i 226 muškaraca. Od 30 predstavnika NVO-a u pregovaračkoj strukturi, 18 su žene i 12 su muškaraci. Takođe, od ukupno 27 radnih grupa sa imenovanim ŠRG, žene su šefice 17 radnih grupa, odnosno 63 odsto.

– U radnim grupama se najviše radi, pa ne čudi da je i najviše žena. Međutim, što su pozicije više i veći je nivo donošenja odluka, broj žena se smanjuje. Naš cilj je da, ako ne možemo da postignemo da žena na odlučujućim pozicijama bude više, makar da napravimo balans, pa da ih bude jednako kao i muškaraca – poručila je Novaković Đurović.

Ona je podsjetila na preduzete aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, posebno naglasivši Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost i Zakon o istopolnom životnom partnerstvu, čija je primjena počela polovinom 2021. godine, i istakla da je veoma važno da u svim IPA projektima koje finansira EU princip rodne ravnopravnosti bude integrisan, odnosno da aktivnosti treba da doprinesu unapređenju učešća žena u svim javnim politikama i demokratizaciji društva.

– Kao koordinatorka Ministarstva evropskih poslova, želim istaći da je taj resor, kao uostalom i cijela Vlada, opredijeljeno da doprinese jačanju rodne ravnopravnosti u našem društvu. Želimo da damo konkretan dorinos u dijelu jačanja strategijskog i zakonodavnog okvira, ali i realizaciji drugih konkretnih aktivnosti koje vode jačanju svijesti o značaju ovog pitanja i dostizanju evropskih standarda rodne ravnopravnosti, kroz implementaciju unutrašnjih rodnih mehanizama – poručila je Novaković Đurović.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content