“Nova vlada će se zadužiti u prva dva mjeseca”

Piše: Objavljeno: 23/08/2023
featured image

Ekonomski analitičar Oleg Filipović smatra da će nova vlada, nakon konstituisanja, u roku od dva mjeseca, morati da se zaduži. Takođe, glavni zadatak će biti implementacija programa Evropa sad 2 koji će moći da se ostvari ukoliko ga budu sprovodili profesionalci, ocjenjuje analitičar.

“Nova vlada će morati da se zaduži najkasnije dva mjeseca nakon konstituisanja, jer sada imamo dospijeće obveznica 2025. godine od 25 miliona, ukalkulišite tu i vanredni rashod da bi se godinu dana plaćao kadar po dubini kada dođe do promjene vlasti, tako da vjerujem da bi neka vlada vrlo brzo krenula u rebalans budžeta, i onda ćemo vidjeti koliko će im trebati novca”, kazao je on u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

S druge strane, kaže da ćemo vidjeti kako će nova vlada formirati budžet za 2024. godinu, da li će se osloniti na postojeću politiku formiranja budžeta ili će krenuti da prave budžete za duži period. 
On ocjenjuje da nova vlada neće imati drugi izbor osim da realizuje program Evropa sad 2 koji je PES obećao u predizbornoj kampanji.

“Pitanje je s kim i način će ga realizovati, ali oni moraju da počnu sa svim reformama da bi se došlo do neophodne količine novca da bi se pokrile plate i penzije. Po mom mišljenju jedan od glavnih projekata treba da bude kako profesionalizovati kadar unutar vlade, kako smanjiti administraciju, ali to će zahtijevati reformu, ja vjerujem u taj projekat ako dođu profesionalci da ga sprovedu”, smatra analitičar.

Govoreći o turističkoj sezoni, istakao je da cijene ne prati kvalitet. Smatra da je usluga lošija jer je ove godine manje radne snage.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content