Nova vakcina protiv melanoma potencijalno spremna za dvije godine

Piše: Objavljeno: 20/12/2023
featured image

Eksperimentalna vakcina protiv melanoma mogla bi da uđe u širu primjenu u narednih dvije godine, što bi moglo da označi veliki korak u borbi protiv najozbiljnijeg oblika raka kože.

Više od 325.000 ljudi oboljelo je od melanoma 2020. godine, a 57.000 je preminulo.

“Mislimo da bi u nekim zemljama vakcina mogla da se pojavi do 2025. godine”, naveo je izvršni direktor “Moderne” Stefan Bansel.

Za razliku od konvencionalnih, takozvane terapeutske vakcine liječe oboljenje umjesto da ga sprečavaju, a to rade tako što vježbaju imuni sistem da prepozna “uljeza” i bori se protiv njega.

“Terapeutske vakcine danas predstavljaju pravu nadu u onkologiji, neku vrstu imunoterapije 2.0”, ističe Bansel.

“Modernina” nastojanja da se vakcina ubrzo pojavi u široj upotrebi podstaknuta su rezultatima najnovijih kliničkih testiranja, u kojima su šanse za preživljavanje značajno veće zahvaljujući vakcini, koja koristi istu tehnologiju informacione-RNK kao u slučaju vakcina za kovid.

U studiji koja je uključivala 157 osoba sa uznapredovalim oblikom melanoma, vakcina “Moderne” je u kombinaciji sa imunoterapijskim lijekom “kitruda” tokom trogodišnjeg perioda (Keytruda) umanjila rizik od smrti ili ponovnog vraćanja kancera za 49 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content