Nova „pirola“ varijanta kovida se ubrzano širi

Piše: Objavljeno: 03/09/2023
featured image

Corona Virus Mutant with blue human cell background

Ljekari su upozorili da varijanta BA.2.86 – nezvanično nazvana „pirola“ – može biti razlog za brigu jer je to novoimenovana, veoma mutirana varijanta omikrona i izazvala je porast slučajeva u brojnim zemljama, uključujući SAD, piše Independent.

Prema biltenu koji je u četvrtak izdao Jejl Medicin, nova varijanta ima više od 30 mutacija na svom „spajk“ proteinu – koji se nalazi na spoljnoj površini koronavirusa – a koji mu pomaže da uđe i inficira ljudske ćelije.

“Tako veliki broj mutacija je primjetan. Kada smo prešli sa omikron varijante na eris, to je bila možda jedna ili dvije mutacije. Ali ovi ogromni pomaci, koje smo takođe vidjeli od delte do omikrona, su zabrinjavajući.“, rekao je specijalista za zarazne bolesti dr Skot Roberts.

Veliki broj mutacija može značiti da varijanta može da zaobiđe imune odgovore tijela, izazvane infekcijom ili vakcinacijom.

„Trenutno niko ne zna, ali studije su u toku“, rekao je dr Roberts.

Preliminarni izvještaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o varijanti BA.2.86 kažu da trenutno nema dokaza da „pirola“ izaziva teži oblik bolesti, smrt ili hospitalizaciju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content