Nova odluka Talibana: Žene ne mogu na posao bez muške pratnje

Piše: Objavljeno: 24/01/2024
featured image

Foto: Guliver

Talibani nastavljaju da suzbijaju prava žena, a sada uskraćuju zdravstvene usluge ženama ako nisu u pratnji muškog staratelja, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

Talibani ograničavaju avganistanskim ženama pristup poslu, putovanju i zdravstvenoj zaštiti ako su neudate ili nemaju muškog staratelja, navodi se u novom izvještaju UN-a objavljenom u ponedjeljak.

Misija pomoći UN-a u Avganistanu je u svom najnovijem izvještaju navela da su talibani rekli da se žene ne mogu kretati ili putovati na određenu udaljenost bez muškarca koji je sa njom u krvnom ili bračnom srodstvu.

U provinciji Paktia na jugoistoku Avganistana, Ministarstvo za poroke i vrline je od decembra zabranilo ženama bez muških staratelja pristup zdravstvenim ustanovama, prenosi rtcg.me.

U izvještaju UN-a je saopšteno da su tri žene privedene jer su bile bez muškog staratelja. Puštene su tek nakon što su njihove porodice potpisale pismenu garanciju da neće ponoviti ovaj čin, navodi se u izvještaju.

Glavni portparol talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da je izvještaj UN-a uglavnom zasnovan na nesporazumim, pa je optužio misiju da ignoriše ili kritikuje islamski zakon, odnosno šerijat.

“S islamskom vladom na vlasti u Avganistanu, ona mora u potpunosti da implementira sve aspekte šerijata i za muškarce i za žene”, rekao je Mudžahid u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content