Nova knjiga: “Odijevanje” modne kreatorke Rade Krivokapić Radonjić

Piše: Objavljeno: 14/12/2022
featured image

Foto: Privatna arhiva

Rada Krivokapić Radonjić, modna kreatorka i stilistkinja iz Kotora, izdala je novu knjigu pod nazivom „Odijevanje”. Da spoji dvije profesije modu i književnost u jednu djelatnost, inspirisala ju je želja da svoje znanje i iskustvo prenese drugima, jer odjeća je nešto što je naša svakodnevna obaveza.

Foto: Privatna arhiva

Knjiga ,,Odijevanje” je , kako ističe, namijenjena muškarcima i ženama, i povezana je sa svijetom mode i odjeće. Čitaoci će otkriti odjevne predmete koji su uvijek aktuelni i koje trebaju da imaju u svom plakaru, osvježavajući ih modnim detaljima koji su u uvijek trendu. Tiraž knjige je ograničen.

Zentivns, zajednička narodna nošnja, dostignuće je kolekcije „Svijet bez sukoba”. Priznata i registrovana je u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma 30. juna 2022. Zentivns je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Na isti način je priznat i registrovan Kovilm prije dvije godine. Ona će prvi put biti prikazana na modnoj reviji.

Foto: Svijet bez sukoba / modna kolekcija

Zbog unapređenja brendova, Krivokapić Radonjić je završila praksu i priprema se za završni ispit na Akademiji Oxford. Radi na proširenju izdanja knjige „Odijevanje” za edukativne svrhe. Za novi brend priprema za izdavaštvo drugu knjigu pod nazivom „Krojenje i šivenje”, za koju je dizajnirala print.

Novina je i to što će dio novog brenda biti parfem za muškarce, donji veš za muškarce i žene, modna revija pod nazivom „Bezvremenske teget-bijele pruge”, kupaći kostimi, marame za plažu i obuća za muškarce i žene. Piše treću knjigu koja će biti u sastavu brenda Rada Radonjić.

Biografija

Rada Krivokapić Radonjić završila školu za modnu kreatorku i stilistkinju École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne devient l’Institut Français de la Mode u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Beogradu za jednu generaciju učenika 1994/95. sa nastavnim planom i programom u trajanju od četiri godine, koju je završila sa ocjenom A, kreirajući kadar sposoban za brzo uključivanje u praksu kod najpoznatijih svjetskih kreatora u trajanju od godinu dana.

Profesionalnu praksu završila u Milanu, za generaciju 1996/97. kod jednog od najpoznatijih svjetskih kreatora Giorgio Armani koji je upoznao i sa nekoliko najboljih svjetskih kreatora (Giovanni Versace, Valentino Garavani, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli), a gdje je Rada imala priliku dopuniti svoje dotadašnje znanje. Praksu je obavljala i kod konstruktorke odjeće Ljiljane Kovač.

Doktorat modnog dizajna završila u Beogradu 1998. Položila majstorske ispite po uzoru njemačkog majstorskog ispita koje je finansirala njemačka Vlada godine 2018. u Crnoj Gori: pravo, stručna i radna pedagogija, trgovina i privreda. Primila majstorsko pismo u Beogradu, septembar 2018.

Radila je na državnoj televiziji na kulturi odijevanja voditelja i muzičara. Emitovana je njena kultna modna autorska emisija “Styling”. Modni studio “Rada” je u saradnji sa vlasnicama modnih agencija Sonjom Štilet i Emom Čivović radio sa manekenima za potrebe snimanja filmova, reklamnih spotova za inostrane televizijske kuće i Radinim modnim revijama pod nazivima „Ostvarene riječi” i „Moja zvijezda”.

Uzela je učešća na muzičkom festivalu u vidu osmišljavanja i realizacije stajlinga izvođaca. Držala je predavanja o modi. Kreirala jeans kolekcije za modne brendove. Idejni tvorac brenda “Baccara” jeans.

Foto: Privatna arhiva

Održavala je samostalne modne revije uz direktan TV prenos. Imala je učešća na Internacionalnim manifestacijama. Prvu prodaju svojih odjevnih predmeta imala je u gradu u kojem živi, Kotoru i u Podgorici. Bila je članica udruženja kreatorki visoke mode Crne Gore. Radila je maske za najbolje karnevalske grupe.

Napisala je knjige “Odijevanje” i “Krojenje i šivenje”. Radila u uspostavljanju tehničke infrastrukture i optimizaciji prema manekenkama koje su nosile modele poznatih brendova. Dizajnirala novi modni detalj Kovilm koji predstavlja preoblikovanu kravatu i leptir-mašnu. Ono pretpostavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika.

Rješenje registracije dizajna kovilm je izdato 16.07.2020. u Ministarstvu ekonomije i kovilm je zvanično priznat modni detalj u svijetu. Kovilm je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence. Osnivač je i jedini vlasnik brendova Rada Radonjić, Kovilm, Rada Krivokapić Radonjić i najavljuje još jedan novi brend.

Rješenje registracije dizajna Zentivns je izdato 30.6.2022. u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i zentivns je zvanično priznata nošnja u svijetu. Zentivns je zaštićen na osnovu Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna i nije dozvoljena njegova izrada bez izdavanja licence.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content