Norveška znatno smanjuje izvoz gasa

Piše: Objavljeno: 27/08/2022
featured image

Foto: pexels

Norveška će znatno smanjiti izvoz gasa u septembru zbog opsežnih aktivnosti održavanja infrastrukture koje su bile odgođene kako bi se osiguralo stabilno snabdjevanje Evrope gasom.

Rusija je već najavila da će narednu sedmicu obustaviti isporuku gasa Sjevernim tokom 1 na tri dana zbog održavanja, prenosi rtcg.me.

Norveška je od kraja februara i početka ruske invazije na Ukrajinu pretekla Rusiju i postala vodeći snabdjevač Evrope gasom, koji gasovodima dostavlja u Britaniju, Njemačku, Belgiju i Francusku.

U ovoj godini trebalo bi proizvesti oko 122 milijarde prostornih metara gasa, prema zvaničnim procjenama iz maja, osam odsto više nego u prošloj godini i možda više nego rekordne 2017.

Prodaja gasa proglašena je prioritetom, važnijim od proizvodnje nafte, i najavljeno je stabilno snabdjevanje tokom ljeta s obzirom na smanjene isporuke ruskog gasa.

To znači da je norveški operater gasovoda Gassco bio prisiljen da odgodi neka planirana isključenja.

“Neki planirani prekidi radi održavanja prilagođeni su u ovoj godini kako bi se održale visoke zalihe gasa u Evropi tokom ljetnih mjeseci”, potvrdio je portparol Gassca u elektronskoj poruci Reutersu.

Planirano i neplanirano održavanje smanjiće kapacitete 13 polja i pogona za preradu tokom septembra, a najviše bi trebalo da budu smanjeni 7. septembra, 4,36 miliona prostornih metara, prema podacima kompanije Gassco.

Održavanje bi trebalo smanjiti ukupnu proizvodnju gasa na 9,17 miliona prostornih metara dnevno, najniži nivo u ovoj godini, prema procjeni norveške uprave za naftu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content