Norveška očekuje rekordne prihode od prodaje nafte i gasa

Piše: Objavljeno: 08/10/2022
featured image

Foto: pexels

Norveška vlada naredne godine očekuje rekordne prihode od prodaje nafte i gasa, gotovo za petinu više nego u ovoj godini i čak pet puta više nego u 2021, zahvaljujući procijenjenoj većoj proizvodnji i velikom skoku cijena tih energenata.

Cijene gasa u Evropi ove godine su gotovo trostruko uvećane zbog smanjene isporuke iz Rusije, kojoj su zapadne zemlje uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, a u poređenju s prošlom godinom više su deset puta.

Norveška, najveći evropski dobavljač gasa i veliki svjetski proizvođač nafte, očekuje da će naredne godine proizvoditi 4,3 miliona barela nafte dnevno, 200.000 više nego u ovoj godini, što će joj zbog skoka cijena donijeti veliku zaradu, prenosi rtcg.me.

U nacrtu budžeta za narednu godinu norveško ministarstvo finansija prognoziralo je rast prihoda od nafte i gasa na rekordnu 131 milijardu dolara, što je skoro pet puta više nego 2021. godine.

Iako Oslo tvrdi da skok cijena gasa nije u dugoročnom interesu Norveške, odbacio je pozive da ograniči cijene, tvrdeći da to neće pomoći Evropi da obezbijedi više energije.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content