Nobelova medalja prodata za više od 100 miliona dolara

Piše: Objavljeno: 21/06/2022
featured image

Ruski dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, glavni urednik nezavisnog lista Novaja Gazeta, prodao je sinoć svoju medalju na aukciji za 103,5 miliona dolara, a iznos je namijenjen djeci raseljenoj u ukrajinskom sukobu.

Iznos prodaje medalje u Njujorku, koju je kupio anonimni ponuđač preko telefona, će biti dat Unicefovom programu posvećenom ukrajinskoj djeci raseljenoj u ratu, navela je aukcijska kuća Heritejdž oukšens (Heritage Auctions) koja je vodila prodaju.

Kada je konačna ponuda stigla, uvećana za desetine miliona dolara u odnosu na prethodnu, prisutni u sali su bili zaprepašćeni, uključujući i samog Muratova.

“Ja sam kao vi kada je o ovome riječ”, rekao je on za Frans pres poslije prodaje.

Govoreći o svom izboru Unicefa da raspolaže dobijenim sredstvima on je rekao: “Neophodno je za nas da organizacija koja će upravljati sredstvima ne pripada ni jednoj vladi. Može da radi iznad vlada, za nju nema granica”, rekao je Muratov.

Muratov je sa filipinskom novinarkom Marijom Resom dobio prestižnu Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, a Nobelov komitet je naveo da im odaje počast zbog “njihovih napora namijenjenih očluvanju slobode izražavanja”.

Muratov je glavni urednik jednog od vodećih ruskih nezavisnih listova Novaja gazeta. List je krajem marta prenio da prekida objavljivanje onlajn i u papiru u Rusiji do kraja intervencije u Ukrajini u vrijeme kada je Kremlj zaoštrio politiku prema kritički nastrojenim glasovima, prenosi rtcg.me.

Muratov je bio dio grupe novinara koji su osnovali Novaju Gazetu 1993. godine poslije raspada Sovjetskog Saveza. Prije suspenzije svojih operacija list je bio posljednji koji je izrazio kritike prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Novaja Gazeta poznata je po svojim istragama o korupciji i napade na ljudska prava u Čeleniji.

To angažovanje koštalo je života šest saradnika lista od 1990-ih, mejdu kojima i čuvenu novinarku Anu Politkovsku, ubijenu 2006. godine. Dmitrij Muratov je posvetio svoju Nobelovu nagradu sjećanju na njih.

U videu koji je objavila aukcijska kuća Heritejdž novinar je rekao da dobijanje Nobelove nagrade daje dobitniku šansu da se čuje.

“Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se događa sukob i da treba da pomognemo ljudima koji najviše pate, dodao je on posebno ističući “decu u izbjegličkim porodicama”.

Početkom aprila Muratova je u vozu u Rusiji napala nepoznata osoba i polila ga mešavinom crvene masne boje i acetona, što mu je izazvalo opekotine očiju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content