Njemačke mašinovođe pozivaju na novi višednevni štrajk

Piše: Objavljeno: 22/01/2024
featured image

Foto: Pexels

Njemački sindikat mašinovođa GDL saopštio je da je pozvao zaposlene državnog poduzeća Deutsche Bahn (DB) na ponovni višednevni štrajk.

Štrajk će početi u srijedu u dva ujutro i nastaviti do 18 sati u ponedjeljak naredne sedmice, rekao je GDL u saopštenjuobjavljenom u ranim jutarnjim satima danas.

Članovi sindikata DB Carga, zaduženog za teretni saobraćaj, već su bili pozvani na štrajk od 18 sati u utorak, prenosi seebiz.

U petak je Deutsche Bahn predstavio novu ponudu plata kako bi vratio GDL za pregovarački sto. Ponuda uključuje mogućnost jedan sat kraćeg radnog vremena za mašinovođe i pratioce vozova od 1. januara 2026. Ponuda je uključivala i povećanje plata zaposlenima od 4,8 odsto od avgusta te dodatnih pet odsto od aprila 2025.

Deutsche Bahn takođe nudi mašinovođama i pratiocima vozova mogućnost smanjenja radnog vremena s 38 na 37 sati sedmično od 1. januara 2026. uz istu platu. Oni koji se odluče protiv smanjenja dobiće umjesto toga povećanje plate od 2,7 odsto, stoji u ponudi.

Međutim, to nije bilo dovoljno za nove pregovore.

“S trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn je još jednom pokazao da nastavlja slijediti svoj dosadašnji kurs odbijanja i sukobljavanja – nema znakova spremnosti za postizanje dogovora”, navodi se u saopštenju GDL-a.

Deutsche Bahn je branio svoju ponudu GDL-u.

“DB se fokusira na kompromise, GDL pretjerano zaoštrava sukob”, rekao je portparol DB-a.

To će biti četvrti štrajk u aktuelnom sporu oko plata. Prije kraja prošle godine, GDL je paralizovao velike djelove putničkog prevoza u dva štrajka, nakon čega je uslijedio trodnevni štrajk sa sličnim učinkom u januaru.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content