Njemačka željeznica traži 25.000 novih radnika

Piše: Objavljeno: 09/01/2023
featured image

Foto: Pexels

Nacionalna željeznička kompanija “Deutsche Bahn” ove godine očajnički treba novu radnu snagu. Iz tog razloga objavili su kako traže čak 25 hiljada novih radnika.

Njih oko devet hiljada biće raspoređeno na radna mjesta koja su nova i koja se tek uvode.

Prema riječima direktora ove kompanije, cilj je poboljšati kvalitet poslovanja, udvostručiti broj putnika i izvršiti generalni remont djelimično dotrajale infrastrukture, prenosi rtcg.me.

Najavljeno zapošljavanje radnika je pravi izazov s obzirom na nedostatak kvalifikovanih radnika u Njemačkoj o kojoj je bilo riječi. Prema riječima direktora, tržište rada postalo je čvršće i konkurentnije.

Zaposlenima u DB-u nude se razne povlastice. Od proljeća nude olakšice za putovanja za vanbračne partnere svojih zaposlenih.

“Deutsche Bahn” je u 2022. godini otvorio oko 5.000 novih radnih mjesta. S obzirom na nedostatak radnika u Njemačkoj, firma će pokušati da dovede radnike iz inostranstva.

Njemački jezik koji je mnoge radnike iz inostranstva kočio pri zapošljavanju, čini se da neće biti potreban u određenim poslovima.

U budućnosti će se sve više i više kvalifikovanih radnika dovoditi iz inostranstva, na primjer iz južne Evrope, mnogih balkanskih zemalja i Turske.

“U svakom slučaju, engleski je u porastu kao radni jezik, posebno u IT sektoru”, rekao je direktor “Deutsche Bahna” za njemačke medije.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content