Njemačka Vlada dogovorila rebalans budžeta

Piše: Objavljeno: 28/11/2023
featured image

Njemačka Vlada prihvatila je predlog rebalansa budžeta i napravila prvi korak ka odstupanju od takozvane kočnice zaduživanja u ovoj godini.

Vladine odluke treba da potvrdi Bundestag, što se očekuje prije Božića.

Njemačka je ušla u budžetsku krizu nakon što je Ustavni sud nedavno proglasio ništavnom odluku Vlade o prebacivanju 60 milijardi eura iz Fonda za pomoć građanima i ekonomiji tokom pandemije u Fond za zaštitu klime i modernizaciju privrede.

Odluka suda dovela je u pitanje i druga državna sredstva, prenosi SEEbiz.

“Rebalans budžeta za ovu godinu posljedica je presude Ustavnog suda”, rekao je ministar finansija Christian Lindner.

On je dodao da Vlada ne planira da se dodatno zadužuje.

Vlada rebalansom želi da stvori zakonsku osnovu za kredite kojima je već ove godine subvencionirala cijene energenata i pomogla poplavljenim područjima. Riječ je o 45 milijardi EUR.

“Riječ je o otklanjanju zakonske povrede koja bi se dogodila da sada ništa ne preduzmemo”, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Konkretno, rezerve u Fondu za klimu i transformaciju smanjuju se za 60 milijardi eura, koje nakon presude više nijesu dostupne.

Uz to, 43,2 milijarde eura kredita naknadno će otići u Fond za subvencioniranje cijena energije. Oko 1,6 milijardi eura pomoći za Aršku dolinu, koju su prije dvije godine pogodile katastrofalne poplave, trebalo bi staviti i na zakonsku osnovu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content