Njemačka uvodi nova pravila za uvoz kvalifikovanih radnika

Piše: Objavljeno: 16/01/2024
featured image

Njemačka će ove godine postati manje atraktivna za potražioce azila, ali će olakšati useljavanje kvalifikovanim radnicima. Od 18. januara u Njemačkoj je na snazi zakon kojim se olakšava useljavanje stranih radnika, piše DW.

Najvažniji element: uvođenje kartice mogućnosti (Chancenkarte) zasnovane na sistemu bodovanja. Ona uključuje jednogodišnju boravišnu dozvolu. Za to vrijeme vlasnici kartice mogu da traže posao. Uslovi za dobijanje su: poznavanje njemačkog ili engleskog jezika, radno iskustvo i lična veza s Njemačkom.

Strani kvalifikovani radnici ubuduće će morati da imaju ​​minimalnu bruto platu od oko 43.800 eura godišnje (do sada 58.400 eura).

Potražioci azila koji su u zemlju ušli prije 29. marta 2023. i imaju kvalifikacije i ponudu za posao – moći će da podnesu zahtjev za boravišnu dozvolu kao kvalifikovani radnici, ako povuku svoj zahev za azil. Do sada su prvo morali da napuste zemlju, a zatim podnesu zahtjev za radnu vizu iz inostranstva.

Svako ko dolazi u Njemačku kao visokokvalifkovani stručnjak iz neke zemlje izvan EU može da povede supružnika, djecu i roditelje. Međutim, preduslov da je egzistencija porodice osigurana. Roditelji se ne mogu prijaviti za socijalnu pomoć.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content