Njemačka u aktivnoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom

Piše: Objavljeno: 27/02/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Vladajuća njemačka politika aktivno traži rješenja za problem nedostatka kvalifikovane radne snage, što bi se moglo postići većim učešćem žena, starijih i osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Njemački ministar rada Hubertus Heil rekao je da će ključno biti i privlačenje perspektivnog kadra iz inostranstva, prenosi SEEbiz.

On je, na marginama Vladine konferencije o radnoj snazi, rekao da trenutno u Njemačkoj radi 46 miliona ljudi, što je više nego ikada prije. Prema njegovim riječima, da bi Njemačka u potpunosti iskoristila potencijal treće najjače ekonomije svijeta, potrebno joj je više radne snage i stručnih radnika.

“Pružanje kvalifikovanih radnika obezbježuje prosperitet”, dodao je Heil.

Osim većeg učešća žena, starijih i osoba s invaliditetom na tržištu rada, prema njegovim riječima, država će morati da pojača osposobljavanje i razvoj mladih te smanjiti udio onih bez obrazovanja.

On smatra da je, takođe, važno privući “bistre umove iz inostranstva”.

Kako bi se pokazalo da vladajuća koalicija misli ozbiljno u svojim planovima, u glavnom gradu Njemačke organizovana je Vladinu konferenciju o privlačenju kvalifikovane radne snage na koju je pozvano preko 700 predstavnika privrede i šireg društva.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content