Njemačka prošlu godinu godinu završila u recesiji

Piše: Objavljeno: 17/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Njemačka privreda je prošlu godinu završila u recesiji od 0,3 odsto i sa deficitom od desetina milijardi eura, saopštio je savezni zavod za statistiku u ponedjeljak.

Prema preliminarnim podacima, bruto domaći proizvod je po istoj stopi pao u posljednjem tromjesečju 2023.Njemačka je 2022. još upisala rast od 1,3 odsto, uz pozitivna očekivanja od 2023.

Oporavak je, međutim, izmakao i sada su prognoze za 2024. znatno sumornije nego samo šest mjeseci ranije, prenosi rtcg.me.

Snažna inflacija je prošle godine prigušila privatnu potrošnju, važan oslonac privrednog rasta. Građani su sve čvršće držali novčanike uz rast maloprodajnih cijena po procijenjenoj stopi od 5,9 odsto, poslije 6,9 odsto iz 2022.

Snažno je popustio i važan građevinski sektor. Barem je u spoljnoj trgovini uvoz pao oštrije od izvoza.Mnogi ekonomisti sada ne očekuju oporavak najveće evropske privrede u ovoj godini.

Većina instituta je naniže revidirala svoju privrednu prognozu i sada optimisti očekuju rast po stopi manjoj od jedan odsto, a pesimisti novu recesiju.

Njemačka je prošle godine i potrošila više novca nego što je ubrala – prema preliminarnim brojkama, kombinovani deficit federacije, pokrajina i lokalnih zajednica bio je skoro 82,7 milijardi eura.Istovremeno, država se zadržala u okvirima evropskih pravila o deficitu i zaduživanju.

Naime, deficit je bio na dva odsto BDP, javni dug na ispod 60 odsto. Tokom dvije pandemijskih 2020-21. pravilo je bilo suspendovano.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content