Njemačka prošle godine ušla u recesiju zbog velikog broja bolovanja

Piše: Objavljeno: 27/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Njemačka je prošle godine ušla u recesiju zbog velikog broja bolovanja, što je dovelo do mnogo izgubljenih radnih dana, navodi se u studiji Udruženja istraživačke farmaceutske industrije VFA.

Veliki broj bolovanja u prošloj godini doveo je do velikog manjka u proizvodnji. Bez bolovanja bi njemačka ekonomija u protekloj godini ostvarila rast od 0,5 odsto, ali je zbog velikog broja radnika koji su bili na bolovanju zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda od 0,3 odsto, proizlazi iz studije.

Zbog natprosječnog broja sati koje su zaposleni proveli na bolovanju njemačka privreda je zaradila 26 milijardi eura manje, navode autori studije Klaus Mihelsen i Simon Junker, prenosi rtcg.me.

Najveći broj prijavljenih dana provedenih na bolovanju registrovan je u metalskoj, hemijskoj i automobilskoj industriji.

Njemačka je 2023. doslovno bila bolesnik, a talas bolovanja ekonomiju je opteretio više nego u ostalim zemljama, navodi se u studiji.

Ističe se da je prosječno bolovanje trajalo 20 dana, a najčešće bolesti koje se pojavljuju u statistikama su upale gornjih disajnih puteva i grip. Među dijagnozama koje se pojavljuju natprosječno nalazi se i depresija.

Zaposleni u Njemačkoj i dalje se mogu za bolovanje prijaviti svom ljekaru telefonski, što je uvedeno u vrijeme pandemije koronavirusa i još nije ukinuto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content